FOTO: novosti.rs/EPA

Novi gazda Njukasla ima 367 milijardi evra i 30 puta je bogatiji od Romana Abramoviča. PSŽ i Siti još uvijek nemaju titulu u LŠ

Da FIFA nije uvela pravilo finansijskog fer-pleja, mogao bi da kupi u jednom prelaznom roku Mesija, Ronalda, Nejmara i Mbapea, i da to ne osjeti. Jer, milioni su samo sitnica za princa Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana, novog gazdu Njukasla, čije se bogatstvo procjenjuje na nepojmljivih 367 milijardi evra. Ne samo da je ubjedljivo prvi na listi najimućnijih gazda fudbalskih klubova, već ima tri puta više novca nego ostalih devet „konkurenata“ na tabeli.

Princ je sa čela skinuo šeika Mansura iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (Mančester), čijih 26,7 milijardi evra na kontu djeluju skromno u tom poređenju. Isto tako, može da se izvuče paralela sa petoplasiranim Romanom Abramovičem, od koga je 30 puta bogatiji. U svakom slučaju, dolaskom saudijskog moćnika na čelo premijerligaša sa „Sent Džejms parka, u fudbalu počinje nova era.

Mohamed bin Salman

Za 300 miliona funti (oko 345 miliona evra) dobio je Mohamed bin Salman 80 odsto akcija Njukasla i krenuo u novu avanturu. Klub je praktično postao vlasništvo Saudijske Arabije, jer ga je kupio fond države za javna ulaganja. Mohamed ima 34 godine, završio je prava, a što je najbitnije, sin je saudijskog kralja Salmana i prestolonaslednik.

Šeik Mansur

Član kraljevske porodice Abu Dabi, šeik Mansur, potpredsednik je Vlade UAE, a vlasnik Mančester sitija je od 2008. „Građani“ nisu jedini njegov klub, budući da su u njegovim rukama i Njujork siti (američka MLS liga), Melburn siti (Australija), Jokohama marinos (Japan)... Pojedine organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju ga da je u sport ušao zbog pranja novca.

Ditrih Matešic

Austrijanac Ditrih Matešic je milijarde stekao zahvaljujući energetskom piću „red bul“, a nagli uspon mu je krenuo od 1997. Vlasnik je dva fudbalska kluba, austrijskog Salcburga, koga je kupio 2005. i njemačkog Lajpciga, čiji je bio osnivač 2009. Pored fudbala, ulaže i u Formulu 1.

Andrea Anjeli

Porodica Anjeli je simbol automobilske industrije, jer je osnovala "Fijat" 1899. godine, i već dugo je u Juventusu. Andrea je sin bivšeg predsednika kluba Umberta, a na čelu je Torineza od 2010. Otkako je u fotelji, crno-bijeli su osam puta bili prvaci Italije, ali pehar Lige šampiona je i dalje nedostižan, post traje od 1996.

Roman Abramovič

Rus je stekao bogatstvo devedesetih tokom privatizacije preduzeća, a najviše je zaradio u naftnoj industriji. Iz fudbalskog ugla, najznačajnije je to što je prosječni Čelsi pretvorio u evropskog velikana, i donio mu najvrijedniji trofej – Ligu šampiona.

Filip Anšuc

Američki milijarder Filip Anšuc, koji ima 80 godina, od 1961. je vlasnik naftne kompanije, a jedan je od osnivača fudbalske MLS lige. Bio je vlasnik šest timova u početku, ali je kasnije prodao sve osim Los Anđeles Galaksija. U LA je doveo Dejvida Bekama 2007, i prije dvije godine Zlatana Ibrahimovića.

Sten Kroenke

Vlasnik Arsenala Sten Kroenke, koji je gazda i NBA ligaša Denvera, u svijet bogatih je ušao 1974, kada se oženio En Volton, naslednicom lanca supermarketa „Volmart“. Devet godina kasnije, osnovao je firmu za trgovinu nekretninama, čija su specijalnost tržni centri i stambene zgrade. U Arsenal je ušao 2008, a od 2011. je većinski vlasnik.

Naser Al Kelaifi

Gazda PSŽ, Naser al Kelaifi, malo se izdvaja od ostalih deset najbogatijih vlasnika fudbalskih klubova, jer je i sam bio profesionalni sportista. Doduše, bio je teniser, i nastupio je na dva ATP turnira, a 2008. je imenovan za predsednika Teniskog saveza Katara. Od 2011. je prvi čovjek „svetaca“ iz Pariza. 

Žang Đindong

Kineski milijarder Žang Đindong je osnivač i prvi čovjek kompanije za maloprodaju Suning, jedne od najvećih u Aziji. Od juna 2016. je na čelu milanskog Intera, koji je izvukao iz finansijske krize, ali klub i dalje ne uspijeva da prekine dominaciju Juventusa.

Guo Guangčang

Na desetom mjestu liste je još jedan Kinez, Guo Guangčang, čije se firme bave investicijama, nekretninama, zdravstvom... i u svijetu bogatih je od 1994. Na čelo Vulvsa je došao 2016. i klub je uveo iz druge lige u elitu.

"SVRAKE" 93 GODINE BEZ TITULE

NjUKASL je za 127 godina postojanja četiri puta bio prvak Engleske, ali pehar nije dizao u protekle 93. Do titule je stizao početkom prošlog vijeka, 1905, 1907, 1909 i 1927, a poslednji osvojeni trofej je FA kup 1955. Dolaskom novog vlasnika Mohameda bin Salmana, navijači "svraka" su počeli da sanjaju povratak u te visine.


POREDAK

Mohamed bin Salman     (Njukasl) 367

Šeik Mansur     (M. siti) 26,7

Ditrih Matešic     (Lajpcig/Salcburg) 18

Andrea Anjeli     (Juventus) 18

Roman Abramovič     (Čelsi) 11,1

Filip Anšuc     (LA Galaksi)  9,2

Sten Kroenke     (Arsenal) 7,8

Naser Al Kelaifi     (PSŽ) 7,5

Žang Đindong     (Inter) 7,1

Guo Guangčang     (Vulvs) 6

*Bogatstvo u milijardama evra

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )