FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je pragmatičan političar, koliko god njegova retorika uzbuđivala duhove - što se događa relativno često, i logičan je njegov stav da NATO treba da "uvjeri narod da je dobar savez za Srbe", ocijenjeno je u redakci

"Nedavna izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da NATO nije bez šanse u BiH je nešto, donekle, novo. Pogotovo ako se uporedi sa njegovim stavovima iz prošle godine da će uvijek biti protiv članstva BiH u NATO. Koliko god Dodikova retorika uzbuđivala duhove, što se događa relativno često, predsjednik Srpske je pragmatičan političar. A retorika je retorika", navodi se u komentaru.

Dodaje se da Dodik, iako je "ublažio svoj stav prema NATO", insistira da BiH ne treba da se učlanjuje u ovaj savez bez referenduma, što je pošten pristup.

"Da li bi organizovanje referenduma automatski značilo da od članstva nema ništa, pitanje je na koje nije lako odgovoriti. Ali učlanjenje neke zemlje u vojni savez suviše je krupno da bi se odluka prepustila vladi ili parlamentu, mada je takav pristup bio čest", ističe se u komentaru.

Napominje se da u odnosima sa NATO "srpske zemlje" opravdano imaju pažljiv pristup, ali da je priča o nepremostivoj udaljenosti nastaloj zbog bombardovanja Republike Srpske 1995. i SRJ 1999. godine "sve više mit".

"Što se Srbije tiče, valjda je, da je tako, sve sumnje razvejalo potpisivanje sporazuma o individualnom akcionom planu sa NATO ranije ove godine", navodi se u redakcijskom komentaru lista "Danas".

Dodaje se da ne treba podsjećati koliko je snažna saradnja Srbije i NATO u okviru Partnerstva za mir već godinama, pogotovo koliko ona prevazilazi saradnju sa drugima, uključujući Rusiju i ODKB, a da je "to sa Rusijom još jedan mit".

"A to što sa NATO nema /još?/ govora o članstvu Srbije, u stvari nikome ne smeta. NATO-u ne smeta jer sa Srbijom prije svega želi pouzdano partnerstvo i politički dijalog. Srbiji, takođe, nije potrebno da se upušta u pitanje članstva, najprije njenim političarima koji vode računa o rejtingu", ističe se u komentaru.

Navodi se da je i Crna Gora kao svoj bezbjednosni i spoljnopolitički prioritet odredila članstvo u NATO, a politička elita se zalaže da o tome odluči parlament i pored vrlo upitne podrške građana ulasku u savez.

"Milo Đukanović skoro je rekao da je NATO, uz EU, jedini garant stabilnosti na Balkanu. Razmjere i oblici prisustva alijanse u zemljama regiona su različiti. Iako za NATO Balkan trenutno nije prioritet, realnost je da taj savez u regionu dominira i da, zaista, nema alternativu. Sve drugo su mitovi", zaključuje se u redakcijskom komentaru lista "Danas".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )