FOTO: null

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas lidera SDA Bakira Izetbegovića i ostale bošnjačke političare da odustanu od ratnohuškačke i antisrpske politike s krajnjim ciljem stvaranja unitarne i centralizovane BiH u kojoj bi Bošnjaci

Linta, koji je i poslanik Skupštine Srbije, ocijenio je da je glavni uzrok krize u BiH nastojanje političara u Sarajevu da se putem stalnih pritisaka i donošenjem odluka putem preglasavanja ukine ili obesmisli Republika Srpska. 

Veliku odgovornost za aktuelnu krizu u BiH, prema Lintinim riječima, snosi i dio međunarodne zajednice koji je prećutno podržao inicijativu Izetbegovića da Republika Srpska poslije 20 godina ne može više da slavi svoj rođendan. 

On je u pisanoj izjavi podsjetio na to da je Republika Srpska na pokušaj negiranja odgovorila na demokratski način, to jest referendumom na kome je predloženo da građani samo odgovore da li je 9. januar njihov nacionalni praznik i da li hoće da ga slave i ubuduće. 

Linta je ukazao da je glavni preduslov mira i stabilnosti u BiH i regionu dosljedno poštovanje Dejtonskog sporazuma i rješavanje problema dijalogom, dogovorom i kompromisom. 

"To, između ostalog, znači da pravosuđe BiH ne smije biti instrument bilo koje partije i naroda već nezavisno, nepristrasno i profesionalno i u funkciji vraćanja povjerenja između Srba, Bošnjaka i Hrvata", zaključio je Linta. 

On je naveo da Srbija vodi konstruktivnu politiku jer nedvosmisleno poštuje teritorijalni integritet BiH i želi najbolje odnose sa zvaničnim Sarajevom, ali istovremeno ima obavezu da čuva Republiku Srpsku i razvija sa njom najbližu političku, ekonomsku, kulturnu, naučnu, sportsku i svaku drugu saradnju. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da referendum o Danu Republike Srpske predstavlja inat politiku predsjednika Srpske Milorada Dodika, kome predviđa, kako je rekao, sudbinu Sadama Huseina, Moamera Gadafija i Slobodana Miloševića. 

"Mislim da će postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milošević prkose i kako to izgleda", rekao je Izetbegović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )