FOTO: null

U bijeljinskom selu Brodac počela je sa radom Likovna kolonija na kojoj se ove godine okupilo dvadesetak slikara iz Srbije i Republike Srpske.

Slike koje nastanu tokom petodnevnog saborovanja likovnih umjetnika biće prikazane publici na izložbi u gradskom Centru za kulturu u petak, 19. juna. 

Ovo je peta Likovna kolonija "Brodac-Bijeljina" čiji je organizator Turistička organizacija grada, a prošle godine manifestacija nije održana zbog poplava koje su u maju pogodile region. 

Direktor Turističke organizacije Jovan LJubojević kaže da je masovnost manifestacije značajno umanjena usljed nedostatka novca i podsjetio da je na koloniji 2013. godine učestvovalo 200 slikara iz 14 zemalja. 

"Naš cilj je da se tradicija održi i nastojali smo da ove godine kvalitetom nadomjestimo manji broj učesnika", rekao je on. 

LJubojević ukazuje na značaj kolonije i zbog toga što dah umjetnosti donosi u ruralne krajeve Semberije, izmještajući kulturu iz urbanog ka seoskom ambijentu. 

Slikar iz Višegrada Hadži-Branko Nikitović rekao je novinarima da kolonija, kao i umjetnost uopšte, preživljava teška vremena krize. 

"Ovako raslabljeni, moramo čuvati sabornost i druženjima graditi mostove u vremenu u kome su nam mostovi potrebniji nego ikada", poručio je Nikitović. 

On kaže da je Semberija krajolik sa najširim nebom, divna inspiracija i dobar domaćin umjetnicima i najavljuje da će organizatoru ovogodišnje kolonije ostaviti nekoliko novih slika sa jednim od hiljadu dosad naslikanih lica višegradske ćuprije na Drini. 

Drina je i u Semberiji, kažu slikari iz Srbije, posebna inspiracija umjetniku jer se sama rijeka i krajolik oko nje mijenjaju u trenutku, gotovo između dva poteza slikarskom četkicom. 

Na Likovnoj koloniji "Brodac-Bijeljina" ove godine učestvuje devet slikara iz Srbije. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )