FOTO: pixabay

Testira se lijek koji će smanjiti potrebu dijabetičara za injekcijama insulina.

U Kardifu, u Velikoj Britaniji, počelo je prvo testiranje novog lijeka na pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1, piše Njuzvik. Dva pacijenta dobila su lijek koji bi trebalo da im pomogne u stvaranju ćelija koje proizvode hormon insulin. Ako testiranje bude uspješno, lijek bi mogao da smanji potrebu pacijenata za svakodnevnim injekcijama insulina. 

Ljudi obole od dijabetesa tipa 1 kada imuni sistem popčne da razara beta ćelije koje proizvode insulin. Insulin je krucijalan hormon koji uklanja glukozu iz krvi i usmjerava je u druge ćelije u tijelu. Osobe oboljele od dijabetesa moraju da ubrizgavaju insulin u injekcijama nekoliko puta na dan. 

Lijeka za dijabetes nema 

“Pacijentima s ovom bolešću potrebno je više beta ćelija, a procjenjuje se da 90 posto pacijenata ima manje od 5 posto ćelija koje proizvode taj hormon”, kaže Muhamed Alhađ Ali, jedan od naučnika koji rade na testiranju. Dodaje da, iako su učinjeni važni koraci, još uvijek nedostaje prevencija. 

Dan za danom pacijenti se suočavaju sa opasnostima vrlo visokog ili vrlo niskog šećera. Niski šećer izaziva vrtoglavicu, konfuziju i hladno znojenje. Visoki šećer može da izazove stanje ketoacidoze, potencijalno vrlo opasne. Hronično visok šećer može dovesti do oštećenja vida, bubrega, srca i problema sa stopalima. 

Te komplikacije vode do sljepila, amputacije ili smrti. Ovog trenutka lijeka za dijabetes nema. 

Za sada nema nuspojava 

Naučnici sa Kardif univerziteta nadaju se da će novi lijek imati velikog uticaja na život pacijenata. Trenutno, nakon tri dana testiranja, ni jedan pacijent nije imao znatnije nuspojave. 

Istraživanje je još u ranoj fazi i potrebno je još vremena prije nego što naučnici budu imali potpunu sliku o sigurnosti i efikasnosti lijeka. Tim stručnjaka sada nastoji da regrutuje još pacijenata koji imaju dijabetes tipa 1 barem dvije godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )