FOTO: N1/Reuters

Fudbaleri Liverpoola i Porta osigurali su u utorak prolazak u osminu finala Lige šampiona kolo prije kraja takmičenja po grupama te se tako pridružili Barseloni, Juventusu, Chelseaju, Sevilli, Bayernu i Manchester Cityju kojima je to uspjelo još prošle sedmice.

Liverpool je osigurao prvo mjesto u grupi D minimalnom 1-0 (0-0) pobjedom na svom Anfieldu protiv Ajaxa, dok je Portu za osiguranje drugog mjesta u grupi C iza Manchester Cityja bio dovoljan i bod iz njihovog međusobnog susreta koji je završio 0-0.

Liverpool je do pobjede protiv Ajaxa stigao zahvaljujući velikoj reški gostujućeg golmana Onane koji je u 58. minuti pogrešno procijenio ubačaj Williamsa, pa je Jones s tri metra glavom spustio loptu u praznu mrežu. Ovom pobjedom Liverpool je stigao do 12 bodova, četiri više od druge Atalante, koja je na svom terenu odigrala samo 1-1 (0-1) protiv Midtjyllanda, odnosno pet više od trećeg Ajaxa. Posljednji Midtjylland je u Bergamu, pak, osvio svoj prvi bod.

Danski je prvak poveo u 13. minuti golom Scholza koji je sa 16 metara odlično pogodio nakon što mu je Kaba prsima smirio loptu, no Atalanta je spasila bod u 79. minuti kada je Romero glavom proslijedio loptu u mrežu nakon ubačaja Hateboera. Atalanti koja je u posljednjem kolu za osam dana u direktnom dvoboju protiv Ajaxa u Amsterdamu odlučivati koji će sastav zauzeti drugo mjesto koje vodi u osminu finala iz ove grupe. Ajaxu je potrebna pobjeda, dok je Atalanti dovoljan i bod.

Porto je i uoči susreta protiv Cityja znao da mu je bod dovoljan za drugo mjesto, a na kraju se ispostavilo kako bi prošao dalje i sporazom jer je u drugom susretu grupe C Marseille prekinuo niz od čak 13 poraza u Ligi šampiona svladavši na svom terenu Olympiacos sa 2-1 (0-1). Grčki je sastav poveo golom Camare (33), no u nastavku je Payet (55-11m, 75-11m) s dva gola iz kaznenih udaraca preokrenuo rezultat. Duje Ćaleta-Car odigrao je čitav susret za Marseille.

Kolo prije kraja takmičenja u ovoj grupi Manchester City je osigurao prvo mjesto sa 13 bodova, Porto je drugi sa 10, dok Olympiacos i Marseille imaju po tri.

Vrlo će zanimljivo biti u grupi B u kojoj još uvijek sva četiri sastava mogu proći dalje. Nakon što je Šahtara u ranijem terminu po drugi put ove sezone svladao madridski Real pobijedivši u Kiijevu sa 2-0 (2-0), milanski je Inter u kasnijem terminu u Moenchengladbachu svladao Borussiju sa 3-2 (1-1).

U Moenchengladbachu je Inter poveo golom Darmiana koji je jakim udarcem iskosa s desne strane svladao Sommera kojem je lopta prošla kroz noge. Domaći je sastav izjednačio u sudiskoj nadoknadi prvog poluvremena kada je Plea glavom savladao Handanoviča. Novo vodstvo Interu osigurao je Lukaku u 64. minuti na asistenciju hrvatskog reprezentativca Brozovića. Brozović je osvojio loptu na sredini terena i poslao okomicu prema Lukakuu, a odlični je belgijski napadač s vrha šesnaesterca uputio precizan udarac. Devet minuta potom Lukaku je svojim drugim golom povisio na 3-1, ovaj put asistent je bio Hakimi. Nadu domaćima svojim je drugim golom vratio Plea u 76. minuti, no do kraja susreta rezultat se nije mijenjao.

Kolo prije kraja takmičenja vodi Borussia s osam bodova, slijede Šahtar i Real sa po sedam, dok je Inter posljednji s pet. U posljednjem kolu igraju Real - Borussia i Inter - Šahtar.

Madridski Atletico prekinuo je niz od 15 uzastopnuih pobjeda Bayerna odigravši protiv aktuelnog prvaka 1-1 (1-0) na svom stadionu. Domaće je u prednost doveo Joao Felix (26) na povratnu loptu Llorentea, a taj je rezultat osiguravao Atleticu drugo mjesto i osminu finala. No, u samoj završnici Felipe je skrivio kazneni udarac iz kojega je Mueller (86-11m) izjednačio na konačnih 1-1.

Ranije je Salzburg je kao gost svladao Lokomotiv u Moskvi sa 3-1 (2-0). Dvostruki strijelac za Salzburg bio je Berisha (28, 41), nakratko je na 2-1 smanjio Mirančuk (79-11m), no samo dvije minute potom Adeyemi (81) je vratio prednost na dva gola. 

Kolo prije kraja Bayern je osigurao prvo mjesto sa 13 bodova, drugi Atletico ima šest, treći Salzburg četiri, a posljednji Lokomotiv tri boda. U posljednjem kolu će Salzburg i Atletico u međusobnom ogledu odlučivati o drugom mjestu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )