FOTO: null

U VMA proveravaju da li statini mogu da pomognu protiv senilne degeneracije žute mrlje. Velike doze preparata koji snižavaju holesterol mogu da dovedu do poboljšanja vidne oštrine

Ako statini utiču na senilnu degeneraciju žute mrlje, da li zaista mogu da zaustave ovaj proces? Osim stručnjaka Medicinske škole u Harvardu, koji su i započeli ovo istraživanje, ovo proveravaju i lekari jedne od naših najeminentnijih zdravstvenih ustanova - Vojnomedicinske akademije. 

U Klinici za očne bolesti, u saradnji s Klinikama za interne bolesti, započeto je praćenje bolesnika koji upotrebljavaju lek za hiperholesterolemiju iz grupe statina - atorvastatina ("sortis"). 

- Broj pacijenata je svakim danom sve veći - kaže, za "Novosti", pukovnik profesor dr Miroslav Vukosavljević, načelnik Klinike za očne bolesti VMA. - Prvi rezultati su ohrabrujući, i u planu je formiranje veće grupe i započinjanje zvanične studije. Njen cilj je da konačno proverimo uspeh terapije ovih kompleksnih multidisciplinarnih oboljenja. 

Rezultati istraživanja stručnjaka Medicinske škole u Harvardu pokazali su da visoke doze preparata koji snižavaju holesterol, kao što su simvastatin i atorvastatin mogu da dovedu do regresije velikih mekih druza (ćelijskih ostataka koji se nakupljaju između mrežnjače i srednjeg dela oka) i poboljšanja vidne oštrine kod pacijenata sa senilnom degeneracijom žute mrlje. 

U maloj kliničkoj studiji učestvovala su 23 pacijenta sa suvom formom senilne degeneracije žute mrlje koji su dobijali oko 80 miligrama atorvastatina ("lipitor"). Praćeni su 18 meseci i kod 10 pacijenata došlo je do regresije mekih druza i poboljšanja vidne oštrine. 

- Utvrdili smo da intenzivne doze statina imaju potencijal da dovedu do povlačenja mekih druza koje mogu da dovedu do oštećenja vida kod pacijenata sa makularnom degeneracijom - rekla je koautorka studije dr Džoan Miler, načelnica oftalmologije u Medicinskoj školi u Harvardu i šefica oftalmološke ambulante za očne bolesti i ORL u Opštoj bolnici i Masačusetsu. - Nadamo se da će ovo obećavajuće preliminarno kliničko ispitivanje biti osnova za efikasnije lečenje miliona pacijenata koji pate od senilne makularne degeneracije. 

Koautor studije dr Dimitris Vavas,upozorava da nisu svi slučajevi suve forme senilne degeneracije isti i da su bolji rezultati postignuti kod starijih pacijenata s genetskom predispozicijom za razvoj ove bolesti. 

- Naši nalazi ukazuju na to da, ukoliko statini mogu da pomognu, najefikasniji su kada se propišu u visokim dozama kod pacijenata sa slivenim mekim druzama - naglašava dr Vavas, uz napomenu da na osnovu novih saznanja, postoji mogućnost da konačno imamo tretman koji ne samo da će zaustaviti bolest, nego može dovesti i do poboljšanja vidne oštrine nakon povlačenja druza. Sada treba da se sprovedu veća ispitivanja tretmana statina kod pacijenata sa suvom degeneracijom žute mrlje. 

Kao i svuda i svetu, i u našoj zemlji lečenje suve forme senilne degeneracije žute mrlje do sada nije bilo zadovoljavajuće, kažu stručnjaci. 

- Uvođenjem novog leka u lečenje suve forme degeneracije žute mrlje, upotpunila bi se velika praznina i rešio problem miliona bolesnika širom sveta, i kod nas - smatra prof. dr Vukosavljević. - Do sada je ovu tešku hronično-progresivnu bolest karakterisao trajni gubitak centralne vidne oštrine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )