FOTO: null

Kako bi što jeftinije prošli, građani Srpske među brojnim nekvalitetnim namirnicama kupuju i falsifikovani med, koji u sebi sadrži daleko više raznih sirupa i šećera nego ovog pčelinjeg proizvoda!

Stručnjaci upozoravaju da takav med može da bude opasan po zdravlje ljudi, s obzirom na to da u sebi ima i izuzetno visok nivo hidroksimetilfurfurala - jedinjenja koje je kancerogeno!

U Institutu za javno zdravstvo (IZJZ) kažu da bi zbog toga državni organi trebalo da se uključe i stimulišu proizvođače da obavljaju  analize, a sve radi zaštite zdravlja potrošača.

-  Falsifikovani med predstavlja hipertoničan rastvor šećera i to mješavine saharoze, glukoze i fruktoze, što je u pogledu hemijskog sastava jedina sličnost s prirodnim medom. Takav "med" često je bojen karamelisanim šećerom ili su u njega dodate arome i druga sredstava za korekciju ukusa, polenov prah i slično. Za razliku od falsifikovanog meda, prirodni predstavlja smjesu od gotovo 70 različitih komponenata. Neke od njih vode porijeklo od medonosne biljke, neke u med dodaju pčele, a neke nastaju tokom zrenja meda u saću - kaže za Press hemijska analitičarka u IZJZ Svetlana Janković.

Ona objašnjava da pravi med sadrži više od dvadeset različitih vrsta šećera, proteine i amino-kiseline, enzime, prirodne antibiotike, organske kiseline, vitamine, minerale i druga jedinjenja koja nisu prisutna u falsifikovanom medu.

- Jedinjenje čiji je sadržaj uglavnom izrazito visok u falsifikovanom medu i prelazi dozvoljene granice definisane propisima jeste hidroksimetilfurfural. Ovo jedinjenje je veoma nepoželjno, jer daje specifičan ukus i izaziva potamnjivanje meda tokom skladištenja, a savremena izučavanja su pokazala da je štetno za zdravlje, odnosno da je kancerogeno - upozorava Jankovićeva.

Domaći pčelari upozoravaju da je svaka treća tegla meda na domaćem tržištu lažnjak, te da pozamašne količine ovog proizvoda iz uvoza najvjerovatnije sadrže i GMO!

- Med iz uvoza je daleko jeftiniji od pravog, što nas čini nekonkurentnim, jer ljudi ovdje gledaju da prođu što jeftinije. To znači da građani bukvalno bacaju pare na štetne namirnice, kojih se Evropa rješava tako što ih prosljeđuje nama - naglašavaju iz Saveza udruženja pčelara RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )