FOTO: InfoBijeljina.com

Epidemiološka situacija na području Bijeljine je veoma teška, ali pod kontrolom, ističe doktor Mikajlo Lazić, šef Kovid bolnice u sklopu bolnice "Sveti Vračevi".

Kako je rekao, prema jutrošnjem izvještaju, u kovid odjeljenjima bijeljinske bolnice trenutno se liječi 90 pacijenata od kojih su 22 priključena na respiratore.
 
- Samo sedam pacijenata nije na kiseoničkoj terapiji, što dovoljno govori o kakvoj se kliničkoj slici radi. Ona je je kod većine pacijenata teška i izrazito teška. Većina pacijenata koji su na respiratoru su životno ugroženi - rekao je Lazić, gostujući u Јutanjem programu RTRS-a.
 
On je dodao da u najnovijem talasu zaraze obolijeva sve mlađa populacija sa sve težom kliničkom slikom. Najmlađi pacijenti u Bijeljini imaju 32, odnosno 34 godine, dok najstariji pacijenti imaju preko 80 godina.
 
- Karakteristika ovog novog talasa su oboljeli koji nemaju komorbiditeta i mladi ljudi koji dolaze sa tako teškom kliničkom slikom da odmah po prijemu završavaju na respiratoru - ističe Lazić.
 
Naglasio je i da je potrošnja kiseonika na mjesečnom nivou prelazi količine koje su nekad zadovoljavale potrebe tokom cijele godine.

- Јoš uvijek nemamo problem sa nabavkom kiseonika, imamo ga u dovoljnim količinama, ali je potrošnja ogromna. Imamo pacijente koji potroše i do 80 litara kiseonika u minuti, a onda izračunajte koliko to iznosi u jednom danu - ističe Lazić.
 
Dodao je da Bolnica "Sveti Vračevi" nastavlja sa redovnim programom liječenja, kao što su pacijenti koji imaju dogovorenu operaciju sa prethodno urađenim PCR testom, a i ostale ambulante rade redovno. U kovid bolnicama, kaže, još uvijek ima dovoljan broj mjesta.
 
- Јednu kovid bolnicu imamo spremnu za otvaranje, a po potrebi možemo proširiti kapacitete i na drugim odjeljenjima - istakao je doktor Lazić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )