FOTO: InfoBijeljina.com

Članice Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Semberija“ priredile su danas na trgu u Bijeljini tradicionalnu igru Lazarica povodom Lazareve subote i tako najavile dolazak proljeća i predstojećeg velikog pravoslavnog praznika Vaskrsa.

Jedna od Lazarica, Nikolina Mićić, rekla je novinarima da su Lazarice pripremale ovaj nastup godinu dana.
 
- Obukle smo narodne nošnje i izvele igru na gradskom trgu, ispred zgrade Opštine, a prije toga smo bile i na platou ispred Narodne biblioteke „Filip Višnjić“. Od gradonačelnika smo dobile novac, slatkiše, sokove... – navela je Mićićeva.

 
Koreograf SKUD-a „Semberija“ Slađana Joković istakla je da je riječ o tradicionalnoj igri koja donosi lijepo vrijeme, sreću, ljubav i mir Bijeljini i Republici Srpskoj. 
 
- Ova igra se izvodi sedam dana prije Vaskrsa. Oblače se najšarenije haljine, Lazarice se zakite cvjetovima, nose se i grančice vrbice. Lazarice su tu da donesu radost i berićetnu godinu svim domaćinima – naglasila je Jokovićeva.

 
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović kaže da je igra Lazarica na gradskom trgu prelijep običaj koji donosi radost i želje za plodnu i rodnu godinu.

 
- Lazarice su donijele lijepo raspoloženje, igru, a sve je upotpunjeno slikom koju šaljemo godinama sa trga, slikom porodica sa djecom koje uživaju u divnom događaju – naveo je Petrović.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )