FOTO: Dnevne.at

U kultnom bečkom pozorištu Ateliertheater, prošle nedjelje tražila se karta više za premijeru poetskog kabarea „Deca“ Bečkog teatra mladih, koji nastupa kao dio SPKD Prosvjeta.

„Ovaj teatar se u poslednjih nekoliko godina etablirao kao jedna od naših najuspješnijih amaterskih pozorišnih trupa u austrijskoj prestonici. Inspirisan stvaralaštvom Mike Antića i Đorđa Balaševića,ovaj kabare ukazuje na probleme sa kojima se deca suočavaju tokom svog odrastanja, bez obzira na njihovu boju kože. Prve ljubavi, rastanci, siromaštvo, odlazak u rat – ove značajne teme junaci su približili publici kroz poeziju, igru i pesmu“, kažu za Dnevne.at iz Prosvjete.

Diplomirana glumica Ena Pavlović potpisuje režiju ovog dirljivog ostvarenja, dok iza plesnih koreografija stoji Anja Rudić, nekadašnja prvakinja Vojvodine u standardnim i latino-američkim plesovima. 



Glumačku postavu čine Vesna Špirić, Nikola Despotović, Kristina Đenđinović, Aleksandar Gavrić, Anja Rudić, Marija Živanović, Bojana Radoman, Veselin Rafailović i Đorđe Despotović.

„Sva djeca na ovom svijetu, bila ona crna ili bijela, dijele iste strahove, boli i nadanja. U vremenima kada svjedočimo rasizmu, mržnji, ratovima i stradanjima, samo ljubav i tolerancija mogu spasiti svijet. To je poruka koju smo željeli da pošaljemo“, kazao je Đorđe Despotović, koji je u ulozi crnog djeteta debitovao na „daskama koje život znače“ i raznežio publiku svojim raskošnim talentom. 

Izvedbom pjesme „Neki novi klinci“, Vesna Špirić rasplakala je sve prisutne, dok su sjajne plesne tačke Anje Rudić izazvale lavinu oduševljenja u publici. 
Kabare kao forma prvi put se našao na programu Teatra mladih, i rezultat je dosadašnjeg uspješnog djelovanja njegovih članova u različitim oblastima umjetnosti. 



„U teoriji, ovaj projekat mogao bi se nazvati „siromašnim pozorištem“, međutim, nikako sadržajem ili duhom. Uz skromnu scenografiju i kostim, kao i minimalni broj rekvizita, mi ipak imamo nešto mnogo važnije: glumca, njegovo srce i umeće“, istakla je za Dnevne.at režiserka Ena Pavlović. 

Ona je dodala da je bilo vrlo izazovno izvući iz glumaca ono najbolje što „čuči“ u njima, ali da vjeruje da je kroz „Decu“ u tome uspjela, sudeći po reakcijama publike koja je prepoznala „čistu emociju, često skrivenu u svakodnevici punoj banalnosti“.


 
Bečki teatar mladih Prosvjete iz Austrije vrijedno radi na pripremi još jednog pozorišnog komada po scenariju Vesne Špirić, koja je Klub mladih umjetnika Prosvjete osnovala još 2016. godine, tada sa ciljem da pruži mladim autorima poezije priliku da prestave svoje stvaralaštvo širem auditorijumu.

U međuvremenu, Klub je, pored pjesničkih večeri, počeo da organizuje predstave, slikarske radionice i časove plesa, a za sada broji više od 50 članova. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )