FOTO: null

Šefovi diplomatija Republike Slovačke i Bosne i Hercegovine Miroslav Lajčak i Igor Crnadak ocijenili su danas u Sarajevu da su napravljeni značajni iskoraci na evropskom putu BiH, a ključno je da se u narednom periodu vide rezultati koji su, prije svega,

Lajčak je kazao novinarima da mu je stalo da BiH bude uspješna, funkcionalna i stabilna zemlja.

Posljednju godinu ocijenio je pozitivnom jer su u ovoj godini napravljeni konkretni rezultati za aspiracije države na njenom putu ka EU. Podsjetio je da je usvojena Reformska agenda i akcioni planovi, dodajući da se očekuje da to bude priznato u ovogodišnjem izvještaju Evropske komisije za BiH o napretku.

„Ako pogledamo u region vidimo da su sve zemlje postigle napredak. Hrvatska je već u EU i NATO-u, Crna Gora vodi pregovore sa EU i očekuje poziv da uđe u NATO, Srbija će veoma brzo da otvori prva poglavlja, da je Kosovo potpisalo sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Svi su imali problema i izazova, ali su našli snagu da to prevaziđu u ime evropske budućnosti. Želim isto za BIH jer vi to možete i sigurno zaslužujete“, kazao je Lajčak

On je rekao da je incijativa o referendumu u RS o radu Suda i Tužilaštva BiH iracionalna i kontraproduktivna.

“Ta inicijativa ide protiv same filozofije postojanja BIH da se na nivou entiteta donose odluke vezane za cijelu državu. Tu je mehanizam koji je dogovoren sa EU. To je strukturalni dijalog. I on je u toku, a sad je Dodik odlučio da taj svoj dio dogovora sa EU oko dijaloga ne poštuje i da se vraća ponovo na to pitanje. Mislim da je visoki predstavnik dosta pametan da donese odluku koja će pokazati koliko je to besmisleno i ne pomaže građanima ni RS ni nikome u BIH“ , naglasio je Lajčak.

Crnadak je rekao da je sa Lajčakom razgovarao o evropskim integracijima BiH.

“Mi smo veoma ozbiljni sa tim da u najkraćem mogućem roku idemo sa jednom kvalitetnom, vjerodostojnom aplikacijom za članstvo. Spremni smo da napravimo iskorak, napredak na sva tri polja u kojima se to očekuje: na provođenju reformske agende, adaptaciji sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i polju mehanizma za koordinaciju. Očekujemo da ćemo pokazati određene rezultate i da ćemo imati sbnažnu podršku slovačke da nakon toga naš proces integracije ide brzo“, rekao je Crnadak.

Važna tema današnjeg sastanka je bio i razvoj ekonomski odbnosa između Slovačke i BiH.

„Mi smo u toku implementacije protokola o ekonomskoj saradnji i imamo dosta dobar razvoj događaja, poprilično izbalansiranu razmjenu od 52 miliona evra uvoza u BiH u 2014. i 59 miliona našeg izvoza. Opredjeljenje je da ti brojevi budu veći. Smatramo da za to postoji potencijal“, ističe Crnadak.

Na pitanje koliko državljana BiH se nalazi u Libiji, Crnadak je rekao da BiH već izvjesno vrijeme nema ambasadora u Libiji iz bezbjednostih razloga i da tačan broj državljana BiH u toj zemlji zna ambasada.

„Pitanje otvaranja i zatvaranja ambasada je u nadležnosti Predsjendišta i dozvolite da sa Predsjedništvom prvo imamo tu vrstu rasprave i onda izađemo javno. Ali sigurno ćemo se u narednim sedmicama baviti sa tim šta dalje da radimo sa našim diplomatskim predstavljanjem u Libiji“, rekao je Crnadak u Sarajevu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )