FOTO: null

Mokra Gora - Festival klasične muzike "Boljšoj" pretvorio je Drvengrad u pravu muzičku oazu, a ovu manifestaciju svečano je otvorio njegov osnivač Emir Kusturica poručivši da je umjetnost ljubav.

- Početak priče o kulturi na Mećavniku je početak nečega što je u suprotnosti sa crvenim tepihom i onim što on znači. Crveni tepih je bio način na koji su dočekivali Agamnenona poslije pobjeda, a mi imamo ovdje livadu i pogled na nebo, sve zbog vjere da je umjetnost ljubav - istakao je Kusturica na heliodromu iza svoje kuće u Drvengradu gdje je u četvrtak uveče počeo festival.

Proslavljeni reditelj je istakao da mladi umjetnici kojima je "Boljšoj festival" i posvećen i koji tek počinju, treba da uđu u taj svijet ohrabreni ljubavlju.

Skrenuvši pažnju na ljubav koju imaju amateri, oni koji se ne bave muzikom iz profesionalnih razloga, Kusturica je citirao publicistu, muzičkog kritičara Pecu Popovića.

- Naš cijenjeni esejista Peca Popović mi je danas rekao: Titanik su pravili profesionalci pa je propao, a Nojevu barku amateri. Mi ovdje želimo da pomognemo da se izgrade muzičari koji će biti kombinacija jednog i drugog - rekao je Kusturica, dodavši da je "Boljšoj" festival još jedan san koji se ostvaruje.

Prisutne je pozdravio i član Upravnog odbora "Gaspromnjefta" Aleksandar Dibalj primijetivši da se petu godinu zaredom okupljamo na prelijepom mjestu, okruženi divnom muzikom i divnom prirodom.

Na mjestu gdje je, kako kaže Kusturica, u Prvom svjetskom ratu bio rov, o čemu svjedoče pronađeni šljemovi, nastupio je Simfonijski orkestar "Boljšoj" predvođen dirigentom Srboljubom Dinićem sa svjetski priznatim violinistom, koncertmajstorom Londonskog simfonijskog orkestra, Romanom Simovićem.

U "dvorištu" Kusturičine kuće, obasjanom velikom loptom koja nalikuje mjesecu, sa pogledom na planine, gdje obično slijeće i polijeće helikopter, postavljene su stolice, a bilo je i onih koji su sjedili na travi i uživali u "Uvertiri 1812" Čajkovskog, "Koncertu za violinu i orkestar br. 1" Šostakoviča i "Slikama sa izložbe" Musorgskog.

Vatromet nota upotpunio je i pravi vatromet nakon koga je na scenu izašao Simović, pozdravljen gromoglasnim aplauzom.

U takmičarskom programu festivala za zlatnu, srebrnu i bronzanu "Matrjošku" takmiči 60 studenata i učenika srednjih škola iz Srbije, Rusije i Republike Srpske. Žiri čine direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji Danijela Jović, ruski pijanista Jurij Rozum i kompozitor i dirigent Zoran Komadina.

Master klas drže će istaknuti umjetnici Simović, mecosopran Milijana Nikolić, violončelista Justus Grim i violinistkinja Tatjana Samuil.

Dječiji hor

Lijepa uvertira u ceremoniju otvaranja bio je nastup dječijeg hora "Kolibri" koji je pod dirigentskom upravom Ljiljane Ranđelović izveo pjesme "Kolibri", "Tatin muzičar", "Uvek divan dan", "Noćna mora", "Sving bajka" i "Planeta".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )