FOTO: null

Beograd - Režiser Emir Kusturica ocijenio je kao nenadoknadivu štetu pogibiju čuvenog ruskog hora "Aleksandrov", čiji su članovi juče stradali u avionskoj nesreći.

Kusturica i "No smoking orkestra" /No smoking orchestra/ blisko su sarađivali sa ruskim horom. Prijateljstvo je začeto u Kremlju 2012. godine, a hor je Kusturici uzvratio posjetu u oktobru iste godine koncertom u Centru "Sava", nakon čega su nastupali tamo svake godine.

"Ništa nije moglo da se mjeri sa horom žAleksandrovž! Njihovo pjevanje nas je udaralo do dna duše. Svirali smo zajedno i nikada ranije, ali ni kasnije, nisam osjetio neponovljivu snagu ljudskih glasova čiji prapočetak je uvijek bio ono žUraaaž, koje smo slušali na Crvenom trgu", rekao je Kusturica za "Blic".

Kusturica je istakao da su svi "lebdjeli na tim visinama, najviše oni koji su shvatili da je to uzvik gostoprimstva ruskog naroda i želja da se kroz njihovo pojanje upozna širina ruske duše, ali i ruske nostalgije".

"Aleksandrov" je bio hor koji je proizvodio uzbuđenje, kaže Kusturica.

"Teško da se svaki put, kada ih sluša, čovjeku ne otme suza. Bio je to vojni hor sa kojim se ništa nije moglo mjeriti, jer vojna muzika nije proizvodila duboke ljudske emocije, nego uzvišena osjećanja. Oni su u nama budili čitav spektar probuđenih emocija", naveo je Kusturica.

U Rusiji je proglašen Dan žalosti povodom tragedije koja se juče dogodila, kada je prilikom pada aviona ruskog Ministarstva odbrane "tu-154" u Crnom moru blizu Sočija poginulo 92 ljudi.

Među poginulima su i umjetnici Akademskog ansambla pjesme i igre ruske armije "Aleksandrov", koji je više puta nastupao u Srbiji.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da "Aleksandrov" broji 186 ljudi, a u avionskoj katastrofi poginulo je njih 64, uključujući glavne soliste, hor i balerine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )