FOTO: null

Mokra Gora - Dirljivo je gledati sebe unazad, ali interesantnije je pitanje šta će biti ubuduće kada smo već doveli sve najveće autore. Rješenje je da čekamo one koji su ovdje pobijedili da postanu veliki i vrate se.

Rekao je ovo proslavljeni reditelj Emir Kusturica na otvaranju 10. međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" u Drvengradu na Mokroj Gori.

Kusturica je zajedno sa filipinskim rediteljem Lavom Dijazom i ministrom kulture i informisanja Srbije Vladanom Vukosavljevićem u subotu uveče otvorio jubilarni festival u sali "Prokleta avlija".

Kusturica je Dijazu, prošlogodišnjem pobjedniku venecijanskog filmskog festivala, uručio "Nagradu za buduće filmove", nakon što je prikazan četrdesetominutni film o prethodnim izdanjima "Kustendorfa".

On je podsjetio da su festival pokrenuli u "umjetničko nevrijeme, u prvim godinama tehnološke revolucije kada su se otvorili novi prozori i načini za gledanje filmova i u tome je stradao film".

Kusturica je naglasio da je srećan što postoje ljudi koji njeguju autorski film i koji dolaze na Mećavnik i pobuđuju nadu kod budućih autora, dodavši da je ideja o velikim autorima bila ideja vodilja u njegovom stvaralaštvu.

Vukosavljević je primijetio da Kusturica, čitavim svojim opusom, "Kustendorfom" i Mećavnikom šalje snažnu poruku kako bi taj svijet trebalo da izgleda "kao svet slobode, inspiracije, talenta, umetnosti i kulture, bez reklama, agresivnog kapitalizma, porobljavanja".

Na otvaranju je izveden igrokaz o snimanju filma u režiji Milana Neškovića, sa Dunjom Kusturica u glavnoj ulozi.

Nakon toga Kusturica je zajedno sa "No smoking orkestrom" i Novosadskim big bendom zasvirao muziku iz svojih filmova.

Svečanom otvaranju prisustvovali su kineski reditelj Đie Liua, finski režiser Anti Jokinen, ruski pisac, scenarista i glumac Zahar Prilepin, članovi žirija i ambasador Rusije u Beogradu. Za "Zlatno", "Srebrno" i "Bronzano jaje" takmičiće se filmovi mladih reditelja iz 19 zemalja.

Na programu će biti filmovi "U krevetu sa Viktorijom" rediteljke Žustin Trie, koji će predstaviti glumica Viržin Efira, "Cvijeće zla" Jokinena, "De Lan", Đie Liua, "Duša na struni" Džanga Janga.

Retrospektiva velikana na "Kustendorfu" posvećena je scenaristi Gordanu Mihiću.

Škola Lava Dijaza

Filipinski reditelj Lav Dijaz održao je radionicu za studente i mlade autore poslije projekcije svog filma "Žena koja je otišla", za koji je prošle godine dobio "Zlatnog lava" u Veneciji.

Dijaz je ispričao da su, kada je bio dijete, živjeli u plemenu, da su mu roditelji bili učitelji, a otac "filmski zavisnik", tako da su gledali po osam filmova sedmično, što mu je bila "prva filmska škola".

- Gledali smo špageti vesterne, kung-fu filmove - kazao je Dijaz.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )