FOTO: null

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Dragiša Vasić smatra da izjava profesora Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva Suada Kurtćehajića da je Republika Srpska 9. januara 1992. godine bila jednaka današnjoj "Islamskoj državi" nije promišl

Komentarišući Kurtćehajićevo potkrepljivanje ove izjave tezom da je Republika Srpska bila međunarodno nepriznata, odnosno "paradržavna tvorevina" i da se zbog toga ovaj datum ne smije slaviti kao praznik, Vasić je rekao Srni da se od jednog profesora očekuje da zna da su kroz istoriju države najčešće nastajale upravo na opisani način. 

"SAD slave Dan nezavisnosti 4. jula jer su na taj dan 1776. godine proglašene otcjepljenjem 13 sjevernoameričkih kolonija od Engleske i bile su `paradržava` do Pariskog mira 1783. godine", objasnio je Vasić. 

On kaže da su 28. novembra Albanci slavili Dan nezavisnosti u spomen na proglašenje albanske države 28. novembra 1912. u Valoni, a da je ta država međunarodno priznata Londonskim mirom u maju 1913. godine. 

"Hrvatska je proglasila nezavisnost 25. juna 1991. godine. Kao dan nezavisnosti slavi 8. oktobar zbog odluke Sabora 1991. godine da kida veze sa Jugoslavijom, a brojne države Hrvatsku su priznale 15. januara 1992. godine", naveo je Vasić. 

Prema njegovim riječima, Dan državnosti Srbije je 15. februar kada je podignut Prvi srpski ustanak, a proces međunarodnog priznanja je okončan tek 1878. godine na Berlinskom kongresu. 

Vasić podsjeća da je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca proglašena 1. decembra 1918. godine, dok je međunarodno priznata na Versajskoj mirovnoj konferenciji sljedeće godine. 

"Ove i brojne druge države su kraće ili duže vrijeme po osnivanju, koje je obično praćeno ratom, bile pravno gledano paradržave", tvrdi profesor Vasić. 

On smatra da drugačije nije bilo ni sa BiH gdje kao Dan nezavisnosti u Federaciji BiH /FBiH/ obilježavaju 1. mart, ali u tom mjesecu 1992. godine BiH nije bila međunarodno priznata, odnosno bila je "paradržavna tvorevina" koja je u UN primljena 22. maja 1992. godine. 

"Takođe, u FBiH se obilježava 25. novembar kao dan državnosti BiH. ZAVNOBiH i AVNOJ su zasnovali komunističku vlast koja je stekla međunarodno priznanje tek 1945. godine. Do tada su međunarodno priznati kao vlast Jugoslavije bili kralj i izbjeglička vlada", pojasnio je Vasić. 

Vasić kaže da su sve ove države, ako se slijedi Kurtćehajićevo poređenje, kraće ili duže vrijeme bile jednake današnjoj "Islamskoj državi". 

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić rekao je da je Republika Srpska 9. januara 1992. godine bila jednaka današnjoj "Islamskoj državi" koja je sebe proglasila državom, ali je niko na svijetu nije priznao.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )