FOTO: null

Čak devet mjeseci traje upravna bitka na relaciji Vijeće ministara BiH - pojedine državne agencije u vezi sa adekvatnim smještajem ovih podstanarskih institucija u nove objekte koji su kupljeni kako bi država uštedjela milione jer godinama plaća paprene k

U ovom trenutku, kako saznajemo, najveći otpor preseljenju je u Agenciji za prevenciju i borbu protiv korupcije BiH, u kojoj smatraju da im novi objekat u Istočnom Sarajevu, na lokaciji tzv. šetališta, i dalje nije dovoljno komforan, odnosno da im nedostaje prostora.

Jučer smo pokušali dobiti informaciju više od Seada Liska, direktora Agencije, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Naime, iako je Vijeće ministara u septembru prošle godine donijelo odluku o smještaju podstanarskih institucija, za šta je izdvojilo čak 20 miliona KM za nove objekte u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjaluci, proces je tek napola završen.

Kako je to juče potvrdio Siniša Perković, jedan od direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, u međuvremenu je završeno preseljenje u Tuzli, Banjaluci i Mostaru, u dijelu objekta "Orka" u centru grada, koji je prilagođen za ove namjene.

"U Istočnom Sarajevu ovaj proces još nije završen, ali nadam se da će ubrzo. A što se tiče Sarajeva, čekamo da Vijeće ministara raspiše novi tender za kupovinu objekta", rekao je Perković.

Podsjećamo, u međuvremenu je propalo i preseljenje institucija u objekat "Hidrogradnje" u Sarajevu, čiju je kupovinu za čak devet miliona KM spriječilo državno Pravobranilaštvo, budući da je zgrada pod hipotekom. Sada se čeka naredni potez Vijeća ministara, odnosno odluka o novom tenderu.

U međuvremenu je Vijeće ministara zadužilo Službu za zajedničke poslove da napravi sveobuhvatnu informaciju o objektima u vlasništvu BiH, institucijama koje plaćaju zakup te svim drugim podacima u vezi sa smještajem.

"Tu smo informaciju uradili i proslijedili je Savjetu ministara, sada čekamo da se stavi na dnevni red. Ima interesantnih objekata koji treba da budu vraćeni u vlasništvo države BiH, između ostalog zgrada Higijenskog zavoda, bivše ambasade Njemačke, a zgrada hrvatske ambasade već je vraćena", ističe Perković, koji zaključuje da većina tih objekata "nije u dobrom stanju te da im je potrebna adaptacija".

"Sada nam je prioritet kupovina objekta u Sarajevu, ona je apsolutno potrebna s obzirom na to da se u Sarajevu plaća pet miliona KM kirije na godišnjem nivou", zaključuje Perković.

Biće svakako interesantno pratiti rasplet ove trakavice, budući da mediji unazad mjesecima spekuliraju da su neki od kupljenih prostora davno rezervirani i da su njihovi vlasnici ljudi bliski pojedinim političarima i strankama. Tužilaštvo BiH već se, navodno, uključilo u provjeru ovih informacija, koje tek treba da budu dokazane.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )