FOTO: null

Zgrada Muzeja Semberije, koja je na privremenoj listi nacionalnih spomenika kulture - prokišnjava.

Problemi su se pojavli nedavno, a zaposleni u muzeju veruju da je do prokišnjavanja došlo zbog loše urađene dogradnje objekta. Iako je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa zabranio dogradnju, gradska uprava u Bijeljini odlučila je da se na ovaj objekat iz 19. veka, koji je najstarija građevina u Bijeljini, nadogradi spomen soba. Zbog vlage u muzeju ugrožena je arhivska, foto i dokumentarna građa neprocenjive vrednosti.

Spomen soba se naslanja na zid muzeja, čime se trajno narušava prvobitni izgled zgrade proglašene za spomenik kulture, a prokišnjava muzejski dep i susedna kancelarija. Najviše vlage je u depou, koji je dogradnjom ostao i bez prozora, odnosno bilo kakve ventilacije.

U Muzeju Semberije napominju da zgrada do sada nije prokišnjavala, a problema sa vlagom u zgradi muzeja nije bilo čak ni u vreme katastrofalnih poplava pre dve godine. Sada svaka jača kiša ugrožava muzejsku građu.

- Strahujemo da će stradati foto građa, dokumentarna građa i arhivska građa u depou. Ni za nas koji smo tu poslom vezani za taj prostor nije zdravo da sedimo u prostorijama u kojima se od vlage ne može disati -kaže muzejski savetnik Tanja Lazić.

Iz ove ustanove upozoravaju da postoji opasnost da deo muzejske građe bude uništen, a koliko bi to štete pričinilo ne može se proceniti. Sa ovim problemom upoznali su inspekciju, nadležne u Direkciji za izgradnju grada, gradonačelnika Bijeljine i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, ali je izostala bilo kakva reakcija.

Srednjovekovna riznica

Muzej Semberija raspolaže sa više od 10.000 eksponata koji predstavljaju izuzetno istorijsko blago sembersko-majevičkog kraja.

Arheološka izložba, koja se nalazi u prizemlju muzeja, predstavlja najznačajniju riznicu srednjevekovnih natpisa na kamenu, a ova vredna kolekcija otkrivena je slučajno tokom obnove temelja Atik džamije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )