FOTO: null

Svečanošću u janjanskom Domu kulture 3. avgusta počeće trinaeste po redu „Ljetne večeri Janja 2017“.

Ove godine je program manifestacije organizovan u šest večeri tokom kojih će biti održana dva koncerta, dvije promocije knjiga, pozorišna predstava, tribina i izložba tradicionalnih jela.

I ove godine organizatori su Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Bijeljina/Janja i BKUD „Mula-Аlija Sadiković“ iz Janje.

- Ljetne večeri u Janji održavaju se od 2005. godine, odlikuje ih bogatstvo sadržaja, a program je prilagođen svim uzrastima. Ovogodišnja manifestacija traje od 3. do 8 avgusta, program svake večeri počinje u isto vrijeme i na istom mjestu - u 20:00 časova, u Domu kulture - navode organizatori manifestacije.

Nakon svečanog otvaranja „Ljetnih večeri“ uslijediće koncert folklornog stvaralaštva i izvođenju BKUD-a „Mula Аlija Sadiković“ koji će, zajedno sa gostima, izvesti folklorne igre, sevdalinke i starogradske pjesme.

U danima koji slijede smjenjivaće se brojni kulturni sadržaji.

U petak i subotu biće održane promocije knjiga, dok će u nedelju biti održana javna tribina i održana tradicionalna izložba bosansko-hercegovačkih jela. Prvo će o hrani i zdravlju govoriti prof. dr Midhat Jašić, o vodi i zdravlju prof. dr Sabit Begić, a o poljoprivredi i ekonomiji prof. dr Kadrija Hažić, nakon čega će posjetioci manifestacije imati priliku da uživaju u degustaciji slanih i slatkih jela koja će pripremiti vrijedne Janjanke.

Sedmog dana avgusta, na godišnjicu otvaranja Аtik džamije u Janji, biće održan veliki koncert duhovne muzike, na kojem će ilahije i kaside izvoditi hor „Bilal“ BKUD-a „Mula-Аlija Sadiković“ iz Janje, sa gostima.

U utorak, osmog avgusta, obilježava se Dan oslobođenja Janje u Drugom svjetskom ratu, koji je ujedno i Dan mjesne zajednice Janja. Ova tradicionalna proslava privuče brojne Janjance i njihove goste na obalu rijeke Drine, a dan bude upotpunjen različitim sadržajima, pa će tako i ovaj put imati svečani, kulturno-zabavni i sportski dio.

Ovogodišnje „Ljetne večeri“ završavaju se pozorišnom predstavom za djecu Bosanskog kulturnog centra Tuzla, čiji tekst i režiju potpisuje Nedim Malkačević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )