FOTO: InfoBijeljina

Časopis za jezik, književnost i duhovnost “Bokatin Dijak”, koji u Loparama izlazi od 2012-te, obilježava značajan jubilej.

U protekloj deceniji okupio je značajna imena srpske književnosti i na najbolji način kreirao kulturnu politiku ove lokalne zajednice ali i šire. Časopis izlazi dva puta godišnje u štampanom obliku, a pored štiva domaćih književnih stvaralaca i teoretičara, u njemu se štampaju i prevodi tekstova svjetskih autora.

Među koricama ovog književnog časopisa  svoje mjesto su našli brojni zanimljivi i poučni tekstovi i ilustracije.

- Ime „Bokatin Dijak“ preuzeto je sa natpisa stećka iz petnaestog vijeka pronađenog na području Lopara, koji se može smatrati jednim od najstarijih pisanih spomenika kulture na Majevici - kaže urednik časopisa pjesnik Slobodan Jović iz Lopara.


- Jezik, proza, poezija, prevodi, kritika, duhovnost, zaostavština, kulturna baština i folkloristika su naš koncept. Danas je ovo naše djelo steklo važno mjesto na mapi srpske književne periodike - kaže Jović za portal InfoBijeljina. 

Časopis i Udruženje Dijak finasira opština Lopare. Načelnik Opštine Lopare Rado Savić kaže da, iako je objavljivanje književnog časopisa  ambiciozan i zahtjevan posao te da se ovakvi poduhvati uglavnom vezuju za veće gradove i duhovne prestonice naroda, ovo je dokaz da i u maloj sredini poput Lopara kultura može i mora imati mjesto kakvo zaslužuje. 


- Ponosni smo na na mlade i talentovane književnike sa ovih prostora koji se staraju o cjelini srpskog kulturnog prostora. Uumjetnici su, bez obzira na ideološke i poetičke razlike, jedna porodica a umjetnost jeste najbolji način uspostavljanja mostova među ljudima i ujedinjenja srpskog kulturnog prostora. Vjerujemo da ovaj ugledni časopis doprinosi lijepoj slici ovih naših prostora, okrenutih kulturi i duhovnosti, koji znaju da vrijednuju lijepu riječ - ističe Savić za naš portal. 


U okviru edicije „Dijak“ pokrenuli su prošle godine i biblioteku „Otkrovenja“, a mali tim ljudi okupljen oko ovog važnog kulturnog projekta organizovao je i veći broj književnih susreta i promocija novih knjiga u Loparama.

 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )