FOTO: srpskainfo

Časopis za jezik, književnost i duhovnost “Bokatin Dijak”, koji od 2012. izlazi u Loparama, okuplja značajna imena srpske književnosti i na najbolji način kreira kulturnu politiku ove lokalne zajednice, ali i šire.

Uprkos pandemiji virusa korona, koja je uzela veliki danak i u kulturi, u okviru edicije „Dijak“ pokrenuli su biblioteku „Otkrovenja“. Mladi i talentovani književnici sa ovih prostora ponosni su na izdavaštvo kojim se, kako kažu, staraju o cjelini srpskog kulturnog prostora.
 
– Ime „Bokatin Dijak“ preuzeto je sa natpisa stećka iz 15. vijeka, pronađenog na području Lopara, koji se može smatrati jednim od najstarijih pisanih spomenika kulture na Majevici – kaže urednik časopisa, pjesnik Slobodan Jović (37) iz Lopara.
 
Jezik, proza, poezija, prevodi, kritika, duhovnost, zaostavština, kulturna baština i folkloristika su njihov koncept.
 
– Časopis, koji je stekao važno mjesto na mapi srpske književne periodike, izlazi dva puta godišnje, a želja nam je da to bude i češće. Okupljamo više od 300 saradnika sa svih prostora gdje se govori i piše srpskim jezikom. Mi smo, bez obzira na ideološke i poetičke razlike, jedna porodica. Umjetnost jeste najbolji način uspostavljanja mostova među ljudima i ujedinjenja srpskog kulturnog prostora – kaže Jović.
 
Pisati znači disati
U okviru biblioteke „Otkrovenja“ svake godine objave bar po jedno djelo i na taj način afirmišu talentovane književnike.
 
– Među 12 do sada objavljenih dragocjenih djela su knjige Đorđa Nešića, Dragana Markovića, koja je nedavno dobila nagradu za knjigu visoke umjetničke vrijednosti „Branko Ćopić“ i druge. Vjerujemo da naš rad doprinosi lijepoj slici ovih naših prostora, okrenutih kulturi i duhovnosti, koji znaju da vrednuju lijepu riječ – ističe Jović.
 
Pandemija je, kaže, uzela danak i u kulturi.
 
– Ne organizuju se promocije ni književne večeri, pa izostaje i neposredan kontakt i interakcija s publikom i čitaocima. Ipak, za talentovane ljude nema prepreka. Pisati znači disati – kaže Jović.
 
Do sada je objavio pet zbirki pjesama. Njegov talenat su književna zajednica i kritičari prepoznali, pa je Jovićevo literarno stvaralaštvo ovjenčano brojnim nagradama.
 
Prva Jovićeva zbirka “Riječ o očovječenju” objavljena je u izdanju književnog kluba “Miloš Crnjanski” iz Bijeljine, druga knjiga “Prosto molitve” kao nagrada u izdanju Festivala poezije mladih u Vrbasu, a treću knjigu “Privid lebdenja” objavilo je Književno društvo “Sveti Sava” iz Beograda.
 
Nova zbirka
Njegova pjesnička zbirka „Strah od savršenstva“ dobila je nagradu Udruženja književnika RS za 2018. godinu.
 
Prošlogodišnja nagrada “Pero despota Stefana Lazarevića” odlukom žirija takođe je pripala Joviću. Novčani dio nagrade poklonio je za obnovu Hrama Svetog Pantelejmona u Prizrenu. Nagrada ima dosta, ali skromni pjesnik ne voli da priča o sebi i njima. Ističe da nagrade mogu doći ili izostati, ali poetsko stvaralaštvo traje.
 
Iako je, kako kaže, pisanje jedini posao uzaludniji od zemljoradnje, raduje ga što talentovani ljudi uprkos nedaćama istrajavaju u tome.
 
Talentovani pjesnik priprema i novu zbirku pjesama, navodeći da je poezija najiskreniji način razmjene emocija. Nada se da će rukopis pod radnim naslovom “Isusov trn” objaviti ove godine.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )