FOTO: null

Berba kukuruza na poljima u Srpskoj polako se zahuktava, a prema procjenama poljoprivrednika, prinosi se kreću između sedam i 14 tona po hektaru, što je daleko iznad višegodišnjeg prosjeka.

Na području Semberije zasijano je oko 18 000 hektara kukuruza, a već je počela berba ranih sorti, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić.

“Vršaj kukuruza će za desetak dana biti u punom jeku, a očekujemo prinose od osam do 14 tona po hektaru. To je i do tri puta više u odnosu na lani, kada smo imali oko četiri tone. Na jednoj stabljici ima i po tri klipa, tako da smo prezadovoljni”, istakao je Bakajlić.

Nije dobro kad nema, ne valja ni kad ima

Zbog natprosječnog roda proizvođači u Semberiji imaće problema sa skladišnim kapacitetima.

Već se pominje otkupna cijena od 0,26 do 0,30 KM po kilogramu što je, s obzirom na velike prinose, vrlo povoljno za ratare.

Pšenica podbacila

Savo Bakajlić ističe da je pšenica ove godine katastrofalno podbacila, te da je preniska otkupna cijena hljebnog žita najveća boljka za ratare.

“Proizvođači u Semberiji su opljačkani jer je oko 90 odsto pšenice otkupljeno po cijeni od 0,22 i 0,25 KM po kilogramu. U regionu je cijena skočila do 0,36 KM, a kod nas je i dalje ista. Mlinari sami određuju kada i koliko će nam platiti, a nas se ništa ne pita”, rekao je Bakajlić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )