FOTO: InfoBijeljina.com

Na području Gradiške, Srpca i Laktaša zasijano je oko 30.000 hektara kukuruzom koji je u dobrom stanju i u fazi nalivanja zrna, a kišni periodi u posljednja dva mjeseca povoljno su uticali na njegov rast i razvoj, rekao je Srni viši stručni saradnik za ratarstvo i povrtarstvo Nenad Erceg. Erceg je istakao da je u dosta dobrom stanju i soja koja je na ovom području zasijana na oko 1.500 hetara i u fazi je cvjetanja, formiranja mahuna i nalivanja zrna.

"U ovom sušnom periodu za soju bi bilo dobro da padne kiša, jer ona sad najviše utiče na prinos i kvalitet zrna. Kiša bi dobro došla i za suncokret, koji je na području ove tri lokalne zajednice zasijan na 500 hektara. Suncokret je u dosta dobrom stanju i u fazi formiranja zrna", istakao je Erceg, koji je viši stručni saradnik za ratarstvo i povrtarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Gradiška.

Govoreći o povrtarskoj proizvodnji, Erceg je naveo da je krompir na području Gradiške, Srpca i Laktaša zasijan na 950 hektara, te da se trenutno vadi rani krompir, a cijena mu je lošija nego ranijih godina - od 18 do 20 feninga po kilogramu.

On je naveo da je na području Lijevče polja zasađeno oko 200 hetara lubenicom, čija je berba počela, uz trenutnu otkupnu cijenu od 25 feninga po kilogramu.

Erceg kaže da je crveni proljećni luk povađen, cijena mu je oko 30 feninga po kilogramu, dok za deset do petnaest dana počinje vađenje jarog luka.

Prema njegovim riječima, na ovom području je zasađano oko 150 hektara paprike, od čega u plastenicima 70 i na otvorenom 80 hektara, a koja se trenutno bere uz solidnu cijenu od 80 feninga do jednu KM.

"Počela je berba i paradajza koji je zasađen na 50 hetara u plastenicima i 20 na otvorenom, a cijena mu je od 60 do 80 feninga, što je dosta niska cijena. Loša cijena od 25 feninga je i ranog krastavca, koji se trenutno bere, a zasijan je na 10 hektara u plastenicima i 50 na otvorenom", naveo je Erceg.

On je dodao da je kasni kupus u fazi rasađivanja, te da je planirana sadnja na oko 200 hektara, navodeći da je cijena ranog kupusa oko 15 feninga, što je veoma nisko.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )