FOTO: InfoBijeljina

Oprati suđe, uključiti veš – mašinu, istuširati se, oprati zube, koristiti toalet… Sve su to svakodnevne radnje koje mnogi u svojim domovima obavljaju “po automatizmu”. Međutim, da li ste se ikada zapitali, gdje sva ta otpadna voda iz stambenih zgrada i kuća u Bijeljini završava?

Sva otpadna voda iz domaćinstava u Bijeljini završava ovdje. Ovo je prečistač otpadnih voda koji je u Bijeljini u funkciji već dvije godine. Nalazi se na lokaciji nekadašnjih muljnih polja u blizini Velike Obarske.

Kako funkcioniše prečistač?

Sve prikupljene otpadne vode se tretiraju i prečišćavaju do II stepena kvaliteta, a tek onda se ispuštaju u vodotokove.  Prečišćavanje otpadne vode se zasniva na SBR tehnologiji, odnosno kroz tri tretmana- mehanički, biološki i tretman mulja.

Mehaničkim prečišćavanjem uklanjaju se grube primjese, inertan materijal i jedan dio biološki razgradiivih sastojaka iz otpadne vode. Tu se odstranjuje krupniji otpad, poput vlažnih maramica, krpa, štapića za uši i slično.

A evo i kako:

Sirova otpadna voda iz glavnog kanalizacionog kolektora dotiče kroz kanal s grubim, mehaničkim rešetkama. Grube rešetke su automatizovane i uklanjaju čvrste krupnije materije koje se odlažu u kontejnere.

Odatle otpadna voda teče prema potisnoj pumpi koja vodu prebacuje prema  još jetnoj rešetki koja odstranjuje sitniji otpad. Sa fine rešetke otpadna voda dalje teče prema pjeskolovu/mastolovu. U komorama pjeskolova pijesak i šljunak se sliježu na dnu rezervoara zbog male brzine proticanja. U mastolovu se uklanjaju masti i ulja pokretnom strugalicom i otpremaju u rezervoar za masti. Poslije ovakvog primarnog tretmana predobrađena otpadna voda dalje teče u egalizacioni bazen. Sadržaj egalizacionog bazena se kontinuirano miješa potopljenim mikserima kako bi se izbjeglo taloženje čestica.

Nakon toga slijedi biološki tretman aktivnim muljem, a potom i tretman mulja koje je ostalo nakon procesa prečiščavanja.

Gdje završava prečišćena voda i nusproizvod?

Prečišćena otpadna voda se ispušta u Majevički obodni kanal.

S druge strane, višak mulja se deponuje na postrojenju da bi ga u proljeće ili ljeto izvozili na poljoprivredna zemljišta. Mulj se svakodnevno ispituje na teške metale i patogene bakterije tako da je siguran za upotrebu u poljoprivredi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )