FOTO: null

Sarajevo - Vlasti u Bosni i Hercegovini razmatraju mogućnost da preuzmu svoje državljane koji su kao pripadnici Islamske države zarobljeni na ratištima u Siriji i trenutno su u zatvorima u toj zemlji.

Kako je u izjavi za “Dnevni Avaz” potvrdio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, do kraja ove sedmice mogli bi da budu finalizovani razgovori koji se vode o toj temi, a nakon što su SAD pozvale sve zemlje, među kojima i BiH, čiji su državljani kao pripadnici oružanih grupa zarobljeni u Siriji, da te ljude vrati u matičnu državu.

“Mogu samo reći da vodimo određene razgovore, a i određenu korespondenciju u vezi s tim pitanjem. Do kraja ove sedmice znaćemo konkretnije šta ćemo uraditi, jer vrše se još neke provjere. Ako se potvrdi da je riječ o državljanima BiH, mi ćemo ih preuzeti i procesuirati pred pravosudnim institucijama BiH”, kaže Mektić.

Pomenuti list piše da će među prvima biti vraćene dvije osobe, jedna iz Velike Kladuše i jedna iz Sarajeva, ali Mektić nije mogao da potvrdi da se baš o tim osobama radi.

“I mi imamo informaciju da je riječ o dvije osobe, ali ovog trenutka ne mogu reći da su iz Velike Kladuše i Sarajeva”, kaže Mektić.

Apel zemljama da preuzmu svoje državljane i procesuiraju ih pred svojim pravosuđem uputio je i državni sekretar SAD Majkl Pompeo na sastanku Koalicije za borbu protiv tzv. Islamske države održanom u Vašingtonu 6. februara. Sastanku je prisustvovao i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

“I BiH će u skladu sa svojim zakonima i svojim mogućnostima na ovo u narednom periodu odgovoriti. Mi smo ponovili opredjeljenje da budemo podrška Koaliciji, da budemo čvrsti u borbi protiv terorizma i Islamske države, mi smo uveli među prvima zakon kojim se sankcionišu borci na stranim ratištima i sigurno da ćemo na ovom polju uraditi sve što bude moguće”, rekao je Crnadak.

U ovom trenutku niko ne zna tačan broj bh. državljana koji su se posljednjih godina pridružili Islamskoj državi na sirijskim ratištima. Nepotvrđene informacije govore da ih je otišlo oko 240 i da je njih oko 70 poginulo u toj zemlji. Navodno je u toj zemlji još oko 120 bh. državljana, a oko 50 ih se u međuvremenu vratilo u BiH.

Iako su SAD pozvale zemlje da preuzmu i žene i djecu svoje državljane koji se nalaze u Siriji, Mektić kaže da BiH u ovom trenutku ne vodi pregovore o prebacivanju oko 50 žena s djecom koje se, navodno, nalaze u kampovima ili zarobljeništvu u Siriji.

“Kada su u pitanju žene i djeca, to će ići malo teže, jer mora se izvršiti dosta provjera i provesti još mnogo radnji da bi to bilo omogućeno”, ističe Mektić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )