FOTO: infobijeljina.com

Kulturno-umjetničko društvo „Pletenica“ krajem maja organizuje Međunarodni Festival dječijeg i omladinskog folklora „Pletenica“.

Na trodnevnoj, tradicionalnoj manifestaciji, predstaviće se oko 1.000 članova kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Austrije, Njemačke, a u takmičarskom dijelu nastupiće i eminentne izvorne grupe i solo pjevači. 

Kulturno umjetničko društvo „Pletenica“ Bijeljina nastalo je 2007. godine, kao folklorna sekcija u okviru Kluba za djecu, a dvije godine kasnije preraslo u ozbiljno kulturno-umjetničko društvo. Danas broji oko 300 članova u 12 ansambala različitih uzrasta. Osim folklornih grupa, u okviru KUD-a djeluje i izvorna grupa. “Pletenica“ njeguje, uglavnom, srpsko narodno stvaralaštvo, ali u bogatom repertoraru su i koreografije, muzika i pjesma drugih naroda. 

Milica Mrkonjić u „Pletenici“ je aktivno igrala folklor skoro 15 godina.

 

- Počela sam u školskoj sekciji, a nastavila u ovom društvu. Naučila sam mnogo toga, proputovala kroz mnoge gradove i države i stekla divna prijateljstva. Studiram u Novom Sadu, ali kad god sam kod kuće, idem na probe i nastojim da sadašnjim članovima prenesem znanje i iskustva. Mladi ljudi, nažalost, često zapostavljaju naše kulturno blago. A ono što baštinimo od predaka neprocjenjivo je – kaže djevojka za portal InfoBijeljina. 


Predsjednik i umjetnički rukovodilac KUD-a “Pletenica” Aleksandra Lukić kaže da se narodno stvaralaštvo mora sačuvati i približiti novim generacijama.

- Nisu naši stari bez razloga rekli da ako ne znate ko ste i šta ste, nećete moći ni da koračate kroz budućnost.  Moramo biti ponosni na našu tradiciju i običaje, sačuvati ih od zaborava i prenositi budućim pokoljenjima – kaže Lukić. 


Lukićeva  dodaje da upoznavanjem djece sa bogatim kulturnim nasljeđem svog naroda, razvija njihov pravilan odnos prema tim neprocjenjivim vrijednostima.

- Da djeca budu svjesna različitosti, da vole i cijene svoje, ali i tuđe - kaže Lukić za InfoBijeljinu. 


Ovo kulturno-umjetničko društvo finansira se isključivo članarinama, a ove godine po prvi put su konkurisali za sredstva Grada Bijeljina namijenjena udruženjima od javnog interesa. Ova pomoć će im dobro doći budući da imaju ambiciozne planove i za ovu godinu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )