FOTO: null

Hapšenje deset osumnjičenih za zločine nad Srbima u Orašju ima veliku težinu, jer je riječ o visokopozicioniranim hrvatskim političkim i vojnim službenicima i zato što im je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti.

Istakao je to direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić dodavši da očekuje da će ih Sud BiH procesuirati i da će u sudskom procesu biti zadovoljena pravda.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u ponedjeljak po nalogu Tužilaštva BiH Đuru Matuzovića, Ivu Oršolića, Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Baotića, Marka Blažanovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stijepu Đurića. Svi su osumnjičeni da su kao pripadnici HVO-a na širem području Orašja od aprila 1992. do jula 1993. počinili ratni zločin nad većim brojem Srba, uglavnom civila.

- Jedan od njih je za vrijeme rata bio general. Za svaku pohvalu je rad postupajućeg tužioca u ovom predmetu, jer se uhapšenim licima na teret stavlja zločin protiv čovječnosti. Iza tog zločina stoji sistem, zbog čega je i dobio kvalifikaciju kao širok i sistematičan napad, što se zaista i desilo 1992. i 1993. godine na području Orašja - rekao je Kojić.

Dodao je da postoji mnogo materijalnih dokaza koji potvrđuju da su Srbi bili izloženi najstrašnijim oblicima torture u logorima.

- Tadašnja komanda Hrvatske vojske izdavala je potvrde da se Srpkinje privode radi pružanja seksualnih usluga muškarcima. Na području Posavine 1992. i 1993. godine bilo je 56 logora za Srbe u kojima su brutalnoj torturi bili izloženi uglavnom žene, djeca i starci - istakao je Kojić.

Tužilaštvo BiH uputilo je juče Sudu BiH prijedlog da svim uhapšenima bude određen pritvor, a portparol Tužilaštva Boris Grubešić kaže da je to učinjeno zbog opasnosti od bjekstva i da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske izrazilo je zabrinutost zbog hapšenja i zatražilo od BiH da dopusti posjetu i razgovor s uhapšenima koji imaju i državljanstvo Hrvatske. Ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir izjavio je da su putem Ambasade BiH u Zagrebu kontaktirane nadležne institucije BiH.

- Ambasador će zatražiti da stupi u kontakt s hrvatskim državljanima. Oni su i državljani BiH i Hrvatske - rekao je Štir.

Ko su uhapšeni

- Marko Dominković je u januaru 2012. sa pozicije zamjenika direktora SIPA imenovan za direktora te agencije i na tom mjestu ostao do kraja februara te godine

- Tado Oršolić bio je poslije rata ministar unutrašnjih poslova Posavskog kantona, a za vrijeme rata jedan od rukovodećih ljudi u Policiskoj stanici u Orašju

- Đuro Matuzović je penzionisani general HVO-a i ratni komandant Zbornog područja u Orašju

- Ivo Oršolić bio je komandant 106. brigade HVO-a

- Ostali su bili pripadnici Vojne policije HVO-a, policijskih struktura i stražari u logorima i objektima za zatvaranje

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )