FOTO: pixabay

Krstovdan je veliki praznik koji Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju dva puta u toku godine, 18. januara i 27. septembra.

Jesenji Krstovdan prate brojni običaji i vjerovanja, koja se od davnina poštuju.
 
Poznata vam je ona izreka da “svako selo ima svoj običaj”, pa su i običaji vezani za ovaj praznik raznoliki, jer svako na svoj način poštuje ovaj veliki praznik.
 
Najvažnije pravilo za Krstovdan, je da bi svaka odrasla osoba ovaj dan trebalo da provede u postu i molitvi.
 
Evo i običaja koji naš narod vijekovima poštuje:
 
Na Krstovdan se drži strogi post, na vodi. To je običaj svakakog pravog vjernika u Srbiji koji poštuje pravilo:
 
“Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”.
 
Jesenji Krstovdan se posti tako što se cijeli dan jede samo grožđe i hljeb.
 
Za ljude rođene na ovaj dan vjeruje se da na svojim nejakim plećima nose sjenku Časnog krsta, te da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.
 
Prema nekim narodnim običajima, u nekim dijelovima Srbije, na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća.
 
Stari je običaj da se na ovaj dan stoka premazuje katranom u znaku krsta, da bi se zaštitila od bolesti.
 
Običaj je da se na Krstovdan osvešta bosiljak, sveta biljka za koju se vjeruje da odnosi negativnu energiju i čisti karmu, pa u domovima mnogih bosiljak zauzima važno mjesto. Osveštani bosiljak čuva se u domu u vidu sredstva za energetsko isceljenje.
 
Tokom Krstovdana se jede grožđe, kao simbol slatke pobjede, plodnosti i obilja, a vjeruje se da će vas pratiti sreća i uspjeh ako danas uživate u ukusu ovog voća.
 
Prema običaju, važno je da vratite dugove ili ukoliko imate zaposlene, isplatite plate. Na ovaj način čistite tamnu energiju dugova i ulazite “čisti” i bezbrižni u ovu godinu, piše Stil. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )