FOTO: null

Krsnu slavu Mitrovdan - praznik u narodu poznat kao „ajdučki rastanak“ majevičani iz cijele Švajcarske proslavili su 12. novembra u gradiću Vezenu, pod okriljem Udruženja Majevičana u Švajcarskoj

Udruženje Majevičana u Švajcarskoj, jedno od najuspješnijih srpskih zavičajnih udruženja u dijaspori,  po treći put proslavilo je svoju Krsnu Slavu Mitrovdan okupivši predstavnike svih političkih stranaka iz Lopara.

“Svjesni smo da naš rodni kraj može da se oporavi i krene naprijed samo onda kad sve političke stranke, kako vladajuća koalicija sastavljena od SDS-a i PDP-a tako i opozicija SNSD, DNS, SP i SNS, sjednu za sto i obećaju da će raditi za dobrobit Majevice, a ne sa svoje uskogrude lične i stranačke interese”, rekao je Savo Mitrović predsjednik Udruženja.

Udruženje postoji od 2010. godine i pomoć koju su do sada poslali svom rodnom kraju mjeri se stotinama hiljada franaka. Desetinama tona robe, kako odjeće i životnih namirnica, tako i medicinske opreme. Pored navedenog Udruženje je renoviralo dvije osnovne škole u majevičkim selima: Jablanici i Lipovicama, sagradilo dvije kuće porodicama čije kuće su uništene klizištima 2014 godine, pomaže talentovane studente itd.

“Majevičani odavno nisu hajduci, nego su sjeme rasijano širom svijeta, najviše ih je u Švajcarskoj, ali čuvaju svoje običaje i održavaju prisne veze sa zavičajem”, kaže pisac Miodrag Lukić koji godinama živi i radi u Švajcarskoj.

Udruženje je pokušalo još 2012 godine da u Švajcarsku dovede predstavnike svih političkih stranaka ali su pripadnici opozocije skoro u potunosti bojkotovali njihov poziv.

Ove godine se nešto promjenilo pa su predstavnici svih političkih stranaka iz Lopara stigli u Vezen i sjeli za isti sto sa upravom Udruženja Majevičana u Švajcarskoj. 

Na sastanku koji je prethodio obredu sječenja Slavskog kolača, a počeo predstavljanjem projekta švajcarskog preduzeća Natura MNM, koje ima ozbiljnu namjeru da od naredne godine počne zajedno sa opštinom Lopare, poljoprivrednicima i maloprivrednicma iz Lopara, da se bavi proizvodnjom i prodajom zdrave hrane (prije svega voća). 

U nastavku sastanka koji je vodio Savo Mitrović su političari iz Lopara kako pozicioni tako i opozicioni obećali da će dati sve od sebe da se trend iseljavanja sa Majevice zaustavi i omogući pristojan život stanovništvu ovog regiona. 

Na sastanku su govorili aktuelni načelnik dr Rado Savić, Savo Cvjetinović iz stranke SNSD koji se  na prošlim izborima kandidovao se za načelnika opštine , kao i predstavnici Udruženja Majevičana u Švajcarskoj.

Predsjednik Udruženja Majevičana Savo Mitrović nije krio zadovoljstvo što su za jednim stolom sjedjeli do juče nepomirljivi protivnici iz raličitih stranaka. 

„Mi kao udruženje od samog početka težimo da svi naši političari budu prije svega lokalni patrioti pa tek onda predstavnici svojih stranaka. Ako malo bolje pogledamo vidjećemo da smo prije svega Majevičani, često spojeni rođačkim vezama, a o podijeljeni stranačkim interesima. Jedini interes našeg udruženja je opstanak i dobrobit našeg rodnog kraja pa sa potpunim pravom očekujemo da to bude prevashodni interes i naših političara”, rekao je Mitrović.

Đorđe Popović iz stranke DNS, trenutno direktor Termoelektrane Ugljevik je kao i Cvijetinović  obećao je puno zalaganje za doborobit Lopara i Majevice, a Vojo Jurošević iz SP-a je naglasio da su dva ministra koji vode važne resore iz njegove stranke i da će svakako učiniti ono što mogu za razvoj i opstanak Lopara i Majevice.

“Mi u udruženju imamo u jednog Stojana Stevanovića, hotelijera u Švajcarskoj i vlasnika restorana i svadbenog salona Helvecia u Loparama, a trenutno gradi stambenu zgradu sa trideset stanova u Loparama, Radislava Đokića vlasnika preduzeća „Đokić metal“ u Loparama i vlasnika preduzeća „Dirametal“ u Švajcarskoj, a upravo počinje gradnju stambene zgrade u Loparama. Đorđa Milovanovića suvlasnika jednog od najuspješnijih preduzeća koje se bavi postavljanjem staklenih fasada u Švajcarskoj, Vlajka Jankovića vlasnika preduzeća za čišćenje i održavanje stambenih zgrada. Takođe je sa nama naš najznačajnijih književnik u dijaspori, Miodrag Lukić, čovjek čijem trudu možemo da zahvalimo da imamo srpsko pozorište u Švajcarskoj, a koji je osnovao i pozorište u Loparama, tako da iako je naša opština mala idemo na korak ispred mnogo većih i bogatijih susjednih opština kao što su Bijeljina i Brčko. Sa nama zajedno su još mnogi čestiti Majevičani koji su spremni da se posvete borbi da naš zavičaj procvjeta i zato ne sumnjam da ćemo uspjeti “, rekao je domaćin slave Radislav Đokić.

Zabava koja je uslijedila nakon ceremonije lomljenja Slavskog kolača, a okupila je preko 400 zvanica, uljepšana je autohtonim majevičkim igrama i pjesmama u izvođenju SKPD Prosvjeta iz Lopara i SKPD Prosvjeta iz Priboja. 

Piše: Snežana Milošević 


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )