FOTO: InfoBijeljina

Ombudsman BiH u svom radu svakodnevno dobija žalbe koje se odnose na navodne povrede prava na pristup informacijama od strane javnih organa na svim nivoima vlasti u BiH, potvrđeno je portalu InfoBijeljina iz ove institucije.

“Uvidom u bazu registrovanih predmeta, tokom 2020. godine evidentirana je 231 žalba u kojoj je kao povreda prava naveden pristup informacijama. U 2021. godini, broj registrovanih žalbi iz ove oblasti iznosi 255”, kažu iz Institucije ombudsmana.
 
Kako dodaju, novinari kao pravni osnov za postupanje u svom radu koriste zakone o slobodi pristupa informacijama, kako entitetske, tako i onaj na nivou BiH. 
 
“Imajući u vidu da je novinarstvo u BiH slobodna profesija, ne može se sa sigurnošću utvrditi koliko je od ovakvih žalbi obraćanje novinara, a koliko je žalbi 'običnih' građana. Važno je napomenuti da se u konkretnom slučaju provodi isti postupak, budući da je zakon jednak za sve”, kažu za InfoBijeljina iz Institucije ombudsmana.

 
Nezahvalno je, kako dodaju, govoriti koji organi ovo pravo najčešće krše, budući da među samim organima nema nekog posebnog ekskluziviteta, nego se ove  povrede utvrđuju od slučaja do slučaja, nakon sprovedenog postupka propisanog zakonom.
 
U spomenutom periodu, 2020/2021 godine, ombudsman Bosne  i Hercegovine imao je ukupno deset žalbi udruženja novinara u BiH. 
 
“Niti jedno od ovih obraćanja nije se odnosilo na povredu prava na pristup informacijama. S druge strane, u istom periodu registrovano je devet obraćanja internet portala, koja se uglavnom odnose na povredu prava na pristup informacijama. Važno je napomenuti da samo ukazivanje na navodnu povredu prava na pristup informacijama ne znači nužno da je do povrede prava i došlo. To se utvrđuje nakon sprovedenog postupka, ističu iz ove institucije.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )