FOTO: null

U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini sinoć je predstavljena trilogija o srpskim seobama i diobama „Kroz pakao i natrag“, autora Mire Miketića /81/, Crnogorca koji živi u Kanadi.

Miketić je učesnik i svjedok tragedije pripadnika bivše jugoslovenske vojske u otadžbini koji je 1944/45. godine, kao devetogodišnjak, sa 30.000 izbjeglog naroda i vojske Pavla Đurišića prešao golgotski put od Crne Gore do austrijske granice, u pokušaju bijega od komunista ka zapadnim zemljama. 

Autor kaže da je trilogiju sa 1.350 strana pisao više od 60 godina, kao ispunjenje zavjeta djedovima sa kojima je prošao taj put nesrećnika, koji naziva najdužom grobnicom srpskog naroda. 

Za današnje vrijeme, Miketić priziva srpsku slogu i spas kroz njegovanje pravoslavne vjere i duhovnosti. 

Recenzent knjige Radivoje Kerović ocijenio je da Miketićevo svjedočanstvo raskola u srpskom narodu između nacionalnog i komunističkog pokreta ima hronološko-istorijsku vrijednost, ali i novi lični pogled jednog rodoljuba na tragediju srpske nesloge. 

On je pohvalio jezik i stil kojim je knjiga napisana, posebno ističući da je autor poput velikih srpskih majstora pera opisao stradanje čovjeka i naroda kroz opise prirode i prirodnih pojava. 

Prema Kerovićevim riječima, epopeja "Kroz pakao i natrag" oživljava novim generacijama stradanje srpskog naroda i ima zavještanje da čovjek bude čestit, odan srpskoj duhovnosti i pravoslavnoj tradiciji, viteštvu i junaštvu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )