FOTO: null

Vozač motora koji je svojom bijesnom mašinom kroz Donji Žabar u opštini Pelagićevo projurio brzinom od 191 kilometar na čas apsolutni je rekorder među onima koji su u prvih šest mjeseci na putevima u RS vozili preko ograničenja.

Kako je saopšteno iz MUP-a RS, ograničenje brzine na tom dijelu regionalnog puta, gdje ga je radar snimio bilo je 50 kilometara na sat, što znači da je vozio skoro četiri puta više od dozvoljene brzine.  

Druga najveća brzina razvijena je u Banjaluci, u Ulici krajiških brigada na zapadnom tranzitu. 

Brzina na ovom dijelu puta je ograničena na 70 kilometara na čas, a vozač automobila uslikan je radarom pri brzini od 162 km/h.  

Na trećem mjestu brzinskih rekorda nalazi se vozač koji je u mjestu Miloševac u Modriči na magistralnom putu M-17 vozio 131 kilometar na sat, a ograničenje je bilo 50. 

Pored brzine, jedan od najvećih uzročnika saobraćajnih nesreća je alkohol, a Saobraćajna policija rekordera je pronašla u Banjaluci. 

Naime, prilikom kontrole vozača u Ulici Mlađe Ćustića na alkometru se ispisala cifra od 3,92 promila, čime je postao ubjedljivo najpijanija osoba koja se usudila da sjede ispred volana. 

Nešto manje pijan sa 3,36 promila alkohola u krvi bio je pješak iz Kostajnice, kojeg je kontrolisala dobojska policija. 

Na trećem mjestu kada je ovaj neslavni rekord u pitanju našao se vozač kojem je prilikom kontrole na putu R-474 u Stanarima izmjereno 3,14 promila alkohola. Stručnjaci iz oblasti saobraćaja kažu kako su pri velikim brzinama šanse za pravovremeno reagovanje minimalne. 

"Pri brzini od 191 kilometar na čas na motoru je nemoguće vršiti veću korekciju u pravcu i u kočenju. Zaustavni put je tri puta duži, a sama stabilnost i prijanjanje pneumatika su smanjeni za dva puta jer dolazi do proklizavanja. 

To su veoma opasne brzine i najmanja korekcija dovodi do izlijetanja sa kolovoza  i u najboljem slučaju uzrokuje teške povrede", kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka. 

Kada je alkohol u pitanju, kaže kako procjene pokazuju da sa 2,5 promila alkohola u krvi kod pojedinih vozača dolazi do kome i stanja gdje čovjek ne može normalno da diše, a kamoli da vozi.  Šansu vidi u usvojenim izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja u BiH, a u kojima je kaznena politika znatno pooštrena.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )