FOTO: null

Radoslav Sekulić iz Bijeljine, magistar poljoprivrednih nauka i dugogodišnji prijatelj vojvode Mitra Maksimovića Mande, zajedno sa svojim prijateljima atletičarima organizuje za 27. decembar memorijalni kros Bijeljina – Ugljevik, koji će biti završen pola

„Kros seodržava na dan kada se navršava 14 godina od pogibije komandanta i velikog srpskog patriote Mande. Osnovni cilj krosa je da se srpski narod podsjeti ovog heroja i da se otrgnu od zaborava njegov lik i djelo“, izjavio je Radoslav Sekulić za „Semberske novine“.

Sekulić kaže da će početak ovog događaja biti ispred Hrama Svetog Pantelejmona na Koridoru, gdje će biti održana molitva za pokoj duše Mitra Maksimovića Mande i upaljene svijeće, a da će se, uz blagoslov sveštenika, oko 12.00 časova krenuti ka Ugljeviku.

„Trasa krosa je Ulica Stefana Dečanskog, Ljeljenča, Srednja Čađavica, Gornja Čađavica, Zabrđe, Ugljevik. U Ugljeviku će biti položeni vijenci i cvijeće na spomenik ovom legendarnom komandantu. Kros neće biti otkazan, bez obzira na vremenske uslove“, naglašava Sekulić.

On je izrazio nadu da će u ovom događaju uzeti učešće i mnogi entuzijasti, kao i poštovaoci lika i djela Mitra Maksimovića Mande. 

„Pozvao bih svakog pojedinca koji ima želju da uzme učešće u ovom događaju, ali i institucije grada Bijeljina i Ugljevika da nam pomognu u samoj organizaciji, kada je riječ o logističkoj podršci. Finansijska podrška nije nam potrebna, jer je srpski patriota zaslužio da ga svojim skromnim doprinosom otrgnemo od zaborava“, ističe Radoslav Sekulić. 

Mitar Maksimović Manda bio je četnički vojvoda, komandant jedinice „Mandini lavovi“. Kao dobrovoljac 1991. godine otišao je na ratište u Hrvatsku, gdje se pokazao kao jedan od boljih i visprenijih boraca. Po povratku i nakon ataka na srpsku zemlju iz pravca Federacije, osnovao je specijalnu jedinicu Obilići, čiji je naziv neposredno poslije toga promijenjen u Specijalnu jedinicu Vojske RS „Lavovi“. Za boračke zasluge odlikovan je Ordenom Miloša Obilića. 

Mitar Maksimović Manda bio je predsjednik Skupštine opštine Ugljevik, predsjednik Boračke organizacije i Fudbalskog kluba „Rudar“. 

Poginuo je 27. decembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )