FOTO: null

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS zatražilo je od Pravobranilaštva RS da uvede privremeno finansiranje u opštinama Gradiška, Novo Goražde, Trnovo, Srbac i Jezero jer u njima nisu usvojeni budžeti za ovu godinu.

Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić pojasnila je juče da je riječ o privremenoj mjeri koja će važiti do usvajanja budžeta za ovu godinu.

- Privremena mjera predviđa da bude kopiran posljednji usvojeni budžet i ona nema stavku za lokalne izbore koji nam slijede, tako da tu možemo očekivati određene probleme - rekla je Rešićeva apelujući na lokalne zajednice da što prije usvoje budžete.

Posljednji budžet u Trnovu je usvojen 2014. godine, a u Novom Goraždu, Srpcu, Gradišci i Jezeru lani. U Srpcu i Gradišci je došlo do problema zbog promjene skupštinskih većina, a Rešićeva ističe da većine postoje, ali da je ključni problem nedostatak komunikacije između načelnika i lokalnih parlamenata.

Novo Goražde ima problema sa blokadama računa zbog sudskih presuda, a očekuje se da bi ova opština jedina u narednim danima trebalo da usvoji budžet.

- Mjera privremenog finansiranja izricana je i u ranijim godinama lokalnim zajednicama koje su imale problema sa usvajanjem budžeta, a problem bi trebalo riješiti novim zakonskim rješenjima - rekla je Rešićeva i naglasila da građani ne smiju biti taoci nefunkcionisanja lokalnih vlasti i političkih previranja.

Svoje viđenje problema u Gradišci juče su na konferenciji za novinare iznijeli načelnik Zoran Latinović i narodni poslanici iz te opštine Goran Đorđić (NS) i Milan Švraka (PDP). Glavni krivac za aktuelnu situaciju je, kako su kazali, Rešićeva jer nije reagovala na vrijeme i jer je povukla nekoliko pogrešnih poteza zbog čega razmatraju i da protiv nje podnesu krivičnu prijavu.

- Dobro je što je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave zatražilo izricanje mjere privremenog finansiranja za pet opština, ali to je moralo biti urađeno ranije, a ne da bude kršen Zakon o budžetskom sistemu. Pozivam Rešićevu da se odupre političkim pritiscima i poštuje zakon. Vidjećemo kako ćemo naći novac za izbore - poručio je Latinović.

Đorđić je naglasio da Gradiška neće biti kolonija ni SNSD-a ni DNS-a i da će se boriti da ona dobije status grada jer to zaslužuje. Švraka je ocijenio da je na sceni sve vrijeme vrijeme bilo politikantstvo i da je Gradišci nanesena velika šteta.

Problemi u Gradišci kulminirali su 28. februara 2015. kada su novu skupštinsku većinu formirali SNSD, DNS i dio SDS-a, ali je nisu prihvatili načelnik opštine i političke partije koje su postale opozicija. Blokada u srbačkom parlamentu, nastala po istom receptu nakon što su skupštinsku većinu formirali SNSD i DNS, traje još od 9. aprila prošle godine, a na snazi je operativni plan finansiranja.

Novi zakoni zavode red

Lejla Rešić je naglasila da će Vlada u idućim danima predložiti nove zakone koji će se odnositi na lokalne zajednice.

- Po tim zakonima svako neodržavanje sjednice skupštine opštine duže od šest mjeseci iz bilo kojeg razloga značiće raspuštanje tog tijela i nove izbore - istakla je Rešićeva.

Opštine bez budžeta za 2016. godinu

  • * Gradiška
  • * Novo Goražde
  • * Trnovo
  • * Srbac
  • * Jezero

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )