FOTO: null

Četiri istine ostaju nakon Haškog tribunala - srpska, hrvatska, bošnjačka i haška i sa njima svi na prostoru bivše Jugoslavije moraju da se nose u budućnosti, izjavio je juče predsjednik RS Milorad Dodik.

On je ocijenio da Haški tribunal, koji je u srijedu okončao rad, nije obezbijedio pravdu i istinu, nego je postao najveći generator nepomirenja među narodima bivše Jugoslavije.

- Pravdu Haškog tribunala najbolje su osjetili Srbi, što je lako dokazati uvidom u presude i kazne koje su im izricane, dok istovremeno srpski narod ostaje bez odgovora na pitanje ko je pobio oko 30.000 Srba u ratu u BiH, među kojima je veliki broj civila. Svi napori Haškog suda od osnivanja su išli ka tome da degradiraju srpski narod i Srpsku koju se željeli da prikažu kao rezultat udruženog zločinačkog poduhvata, ali u tome nisu uspjeli, jer za to nema dokaza. To je politički sud koji je koncentrisan isključivo da pokrije već ranije donesene političke naloge o karakteru proteklog rata i raspadu bivše Jugoslavije - rekao je Dodik.

On je istakao da direktan prenos samoubistva hrvatskog generala Slobodana Praljka u sudnici najbolje opisuje karakter, ozbiljnost i namjere Haškog suda.

- Možda je to i najstrašnija ilustracija funkcionisanja te institucije, koja je posijala novo sjeme razdora u BiH - kaže Dodik.

Govoreći o presudi šestorici lidera takozvane Herceg-Bosne, kojom je potvrđena umiješanost državnog vrha Hrvatske u udruženi zločinački poduhvat u BiH, Dodik je ocijenio da je sve to rezultat prekombinovanja hrvatskih predstavnika u političkim kalkulacijama.

- Prvo su jasno podržali referendum o samostalnosti BiH, onda su nakon nekoliko godina ratovali protiv muslimana, a epilog tog ratovanja vidi se u ovoj presudi. Nije korektno što Hrvati ovu presudu koriste da bi ukazivali na ono što je samo dio njihove istine i odbacujem insinuacije od bilo koga ko presudu pokušava da prevede na priču o odgovornosti Srba. Suđeno je šestorki za sukobe sa muslimanima, nema tu nigdje Srba i nekorektno je da bilo ko sa tim povezuje Srbe, RS ili Srbiju - naglasio je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je rukovodstvo njegove zemlje akcenat stavilo na budućnost, ne bježeći od prošlosti i teških tema i od iskazivanja poštovanja prema žrtvama.

Po reakciji u drugim delovima našeg regiona vidite da niko budućnost nije ni pomenuo. Postoji patološka opsesija dela hrvatske javnosti Srbijom i srpskim narodom. Mi se nadamo da će ljudi razumeti da mi moramo da živimo zajedno i da gledamo u budućnost, a da li ćemo to umeti i uspeti, to je već druga stvar. Dvostruki aršini EU kada je reč o Srbiji i Hrvatskoj povodom poslednjih presuda je ono što vidim kao problem - rekao je Vučić i dodao da se ni na koji način ne bi rugao Praljkovom činu, niti bi ga nazivao kukavičkim.

Tužba

Banjalučki advokat Slobodan Perić kazao je da Srbi u BiH imaju pravo da tuže Hrvatsku i traže ratnu odštetu nakon posljednje presude u Hagu.

Hrvatski advokat Ante Nobilo izjavio je da će Hrvatska, nakon presude trpjeti finansijske posljedice, jer će porodice bošnjačkih žrtava navedenih u presudi sasvim sigurno dobiti odštetu ako je zatraže.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )