FOTO: null

Predstavnici šest sindikalnih organizacija ,,Željeznica RS,, (ŽRS) podnijeli su Okružnom tužilaštvu Doboj krivične prijave protiv generalnog direktora Dragana Savanovića zbog toga što, između ostalog, kao odgovorno lice nije postupio po pravosnažnoj odluc

Pored toga, krivične prijave podnesene su i protiv Milenka Bilića, izvršnog direktora pravnih poslova, zatim Branislava Đurice, izvršnog direktora ekonomskih poslova, te Draženka Todorovića, izvršnog direktora poslova operacija, i Dragana Subašića, izvršnog direktora infrastrukture ŽRS.

Njih predstavnici Sindikata terete da su, ne pridržavajući se Zakona o radu i kolektivnih ugovora, te drugih propisa, odbili da radnicima budu isplaćene naknade toplog obroka, regresa, troškova prevoza u skladu s predviđenim pravnim aktima, u periodu od 2011. godine do 1. juna ove godine.

Osim toga, u prijavi se Savanoviću na teret stavlja i nesavjesno poslovanje, te da je zajedno sa direktorom operacija Draženkom Todorovićem zaključivao štetne ugovore za ŽRS s posredničkom firmom "MTK Metalotehna" iz Kneževa, privatnim firmama "Magrel" i "Agrometal" iz Banjaluke, a koji su se ticali remonta vagona cisterni, zatim obrade profila točkova, te opravke dizel motora i mjenjača. U zajedničkom saopštenju, predstavnici šest sindikata ŽRS naveli su i da su od Inspektorata RS - Sektor inspekcije rada, zatražili sprovođenje inspekcijskog nadzora u ŽRS, zbog nepostupanja po pravosnažnom rješenju. Pored svega toga, predstavnici sindikata su podnijeli zahtjev Nadzornom odboru ŽRS za razrješenje Uprave i imenovanje drugih lica na mjesta v.d. generalnog direktora i izvršnih direktora ŽRS.

Savanović nam je danas rekao da ovo nije ni prva ni zadnja krivična prijava, te da ne zna da li je osnovana.

"Sindikati tvrde da imaju razloga za podnošenje krivične prijave, ja tvrdim da nemaju, ali neka se o tome izjasni Tužilaštvo pa ako pokrene postupak ići ću na sud, a ovako nemam namjeru da polemišem putem medija", rekao je Savanović.

Simo Cvjetković, predsjednik Sindikata mašinovođa ŽRS, rekao je da su Vladi RS uputili i zahtjev za pregovore u vezi s nepoštivanjem pravosnažnih presuda, te nepoštivanja kolektivnog ugovora, ali i da se razmotri i izvrši analiza reformi u ŽRS.

"Imamo loše iskustvo do sada, i vidjeli smo da su gotovo sve institucije RS posmatrači. Imamo dosta prijava iz ranijeg perioda i nadamo se da će jednog dana neko to da otvori i da će doći do procesuiranja odgovornih kad-tad", poručio je Cvjetković.

Podsjećamo da je Vrhovni sud RS prihvatio apelaciju po pojedinačnim tužbama radnika ŽRS protiv ovog preduzeća, kojim su ŽRS obavezne zaposlenima isplatiti više od 20 miliona KM, koliko sa zakonskom zateznom kamatom iznose neizmirene obaveze, što do sada nije urađeno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )