FOTO: null

SDP traži procesuiranje Daneta Maleševića, koji vodi prosvetu RS. Tvrde da je nametanjem naziva jezika uneo strah kod Bošnjaka

Socijaldemokratska partija BiH podnela je u ponedeljak Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv ministra prosvete i kulture Srpske Daneta Maleševića zbog, kako su naveli, krivičnih dela nesprovođenje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa nazivom maternjeg jezika i izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje.

- Malešević je izdao spornu instrukciju školama u RS kojom je naložio direktorima škola da se u đačke knjižice i svedočanstva isključivo upisuje jezik bošnjačkog naroda, a ne "bosanski jezik", što je direktno u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH - rekao je politički direktor SDP Damir Mašić.

On je napomenuo da je pravo na jezik jedno od osnovnih i neotuđivih prava, što je navedeno u obrazloženju odluke Ustavnog suda.

Mašić kaže da je Malešević "proizveo atmosferu straha i neizvesnosti kod Bošnjaka u RS, jer je nametanjem naziva jezika učenicima izazvao osećaj razdora i netrpeljivosti".

On je naveo da su zbog toga bošnjački roditelji i njihova deca najavili napuštanje Srpske.

U SDP tvrde da odluka Ustavnog suda BiH kaže da vlast u RS ne može da zabrani Bošnjacima da naziv maternjeg jezika koji uče u školi bude "bosanski jezik".

Ustavni sud BiH je naveo da je ustavno pravo konstitutivnih naroda i ostalih da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele i svako suprotno postupanje u praksi vodilo bi kršenju Ustava BiH, ali i Ustava RS.

- Ustavno pravo na ime jezika prema želji onog naroda koji govori taj jezik ne može biti uslovljeno lingvističkim pravilima, jer ustavno pravo na ime jezika ima prevagu nad lingvističkim pravilima - dodaje se u odluci.

BOJKOT NASTAVE

Roditelji bošnjačkih đaka u Konjević Polju kod Bratunca i Vrbanjcima kod Kotor Varoša branili su deci da pohađaju nastavu sve dok ne bude uveden "bosanski jezik" u obrazovnom sistemu RS. Protestovali su ispred zgrade OHR u Sarajevu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )