FOTO: null

Sve su češće saobraćajne nezgode u našem gradu. Samo u poslednjih par mjeseci dogodio se veliki broj nezgoda. Većina njih završena je, na svu sreću, samo sa materijalnom štetom, no bilo je I onih sa tragičnim ishodima, gdje su izgubljeni ljudski životi.

Najčešći uzrok je alkohol. No, sa druge strane i neopreznost i bahatost vozača, koji ne mare za saobraćajne znakove, prvenstva prolaza i brojne druge propise u saobraćaju. 

Namjerno ili ne, ali određene dionice u gradu, za većinu vozača predstavljaju "kritične" tačke. 

Pomenućemo samo neke, zbog kojih smo se odlučili “pozabaviti” ovom problematikom, ne bi li bar malo pokušali uticati na svijest vozača, da budu oprezniji. Kroz razgovor sa instruktorima Auto- škola "Gavrilović" i "Elita"  prezentovaćemo vam njihova iskustva, kroz obuku, i situacije  na terenu, s obzirom da oni i najviše vremena provode za volanom.

Neke od “kritičnih tačaka” nalaze se: Kod crkve Svetog Đorđa, raskrsnica kod Žitoprometa, zatim ulica kod parka,  Ulica  Živojina Mišića i Sremska (ogledalo kod starog buvljaka), Solunska i Dimitrija Tucovića (kod policijskih zgrada).

- "U principu najveći problem je ne poznavanje propisa, kao i prvenstva prolaza. Kod starijih vozača je više pristutan nego kod mlađih. Dvije možda i najkritičnije raskrsnice su upravo kod Žitoprometa i kod crkve Svetog Đorđa, gdje vozači daju prednost znaku, a ne obraćaju pažnju na pravilan prolazak kroz semafor (na raskrsnici koju regulišu semafori, znakovi ne važe!)", napominju iz auto-škola, dodajući i to da postoji  još jedan problem na istoj raskrnici - kod crkve pravac od željezničke prema centru grada, gdje  vozači koji idu ka centru i koji zadržavaju pravac kretanja, skoro u većini slučajeva sijeku desnu traku koja je namijenjena skretanju desno, ali nije iscrtana. Problem bi se, tvrde,  riješio crtanjem “linije vodilje”.

- "Jedno od rješenja ovog problema bi bilo i postavljanjem odgovarajućih znakova, da se izbaci znak sa pružanjem prvenstva prolaza i da odredi sporedna i glavna ulica unakrsno."


Sledeći ozbiljan problem na koji su nam ukazali instruktori gore pomenutih auto-škola su "ogledala":

- "Veliki problem, takođe, predstavljaju i ogledala koja su postavljenja na nekoliko lokacija u gradu, a koja zbog svoje veličine nisu dovoljna jer nisu vjerodostojna, jer skoro duplo udaljuju, i gdje vozač ne može da ima tačnu udaljenost drugog učesnika u saobraćaju i da obezbjedi bezbjedan prolazak učesnika u saobraćaju", kažu instruktori, dodajući da se takođe problem može riješiti postavljanjem većih, četvrtastih ogledala, gdje bi vozači imali daleko bolji pregled raskrsnice.


Još jedan od ozbiljnih problema predstavlja i nesinhronizovanost semafora u samom centru grada. Zeleno svjetlo  koje se gasi vozačima koji iz pravca željezničke idu ka parku, ne trepti da upozori vozača da se semafor zatvara, več odmah prebaci na žuto, dok se istog momenta pali zeleno svjetlo vozačima koji iz Gavrila Principa skreću ka parku i stvara se problem! 


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )