FOTO: Glas Srpske

Šverceri preko granice ilegalno prevoze sve i svašta, a u posljednje vrijeme krijumčarenje divljih životinja, zaštićenih vrsta ptica i antikviteta predstavlja jedan od najunosnijih ilegalnih poslova kriminalaca.


Da se preko granice krijumčari sve “od igle do lokomotive” pokazuju i zapljene bh. Graničara, koji su proteklih godina oduzimali od srebrnih poluga i bajoneta, starinskog novca i oružja do zamrznutih ptica, riba, kornjača, narkotika i raznih tableta, među kojima je najviše onih za potenciju. Nevjerovatne zapljene graničara pokazale su da u švercerskom “poslu” granice nema.

Jedan od najzanimljivijih zabilježenih slučajeva je krijumčarenje barskih kornjača, koji je otkriven prije pet godina na prelazu Unka. Državljanin Hrvatske O. Ž. (52) pokušao je da u svoju zemlju ilegalno preveze 640 pomenutih kornjača, koje je zapakovao u četiri kutije i spakovao u gepek, ne krijući ih od policije. Barska kornjača jedna je od dvije vrste slatkovodnih u Evropi i strogo je zaštićena vrsta, što krijumčar izgleda nije znao ili je mislio granicu proći na “blef”. Cijene ovih životinja kreću se od 50 do 100 KM po komadu, tako da je ovaj Hrvat, da nije spriječen, mogao da zaradi najmanje 32.000 KM.

Domišljati krijumčari u nekoliko navrata pokušali su da prokrijumčare razne vrste ptica koje je trebalo da završe na stolovima italijanskih restorana kao “gastronomska poslastica”. Prema podacima Granične policije BiH, na prelazu Gradiška 2013. godine spriječeno je krijumčarenje 400 zaštićenih vrsta ptica, koje je jedan Italijan zamrznute pokušao da izveze iz BiH. Sedam godina ranije na prelazu Novi Grad spriječen je šverc 430 ptica koje su pronađene u spremištu za alat kamiona, koji je prevozio drva za ogrev.

Ornitolog Goran Topić kaže da u BiH godišnje bude ilegalno odstrijeljeno između 50.000 i 60.000 ptica, koje se najčešće krijumčare izvan zemlje.

- Neke ptice završavaju najčešće u Italiji kao poslastica, a druge su zbog svoje ljepote i gracioznosti cijenjen trofej, pa preparirane često krase lovačke kafane, restorane i kuće. Cijena ptica u inostranstvu je dosta visoka i ovo predstavlja za krijumčare unosan posao - kazao je Topić.

Smatra da je glavni uzrok krijumčarenja životinja neuređen zakonodavni sistem, slabo sprovođenje kaznene politike, neusklađenost zakona sa savremenim evropskim trendovima, ali i niska ekološka svijest.

U vozilima krijumčara graničari su pronalazili i svježu ribu. Takav slučaj zabilježen je u decembru 2016. godine kada su granični policajci otkrili “golf” pun ribe koji je u BiH dovezao državljanin Hrvatske. Izvagano je tačno 200 kilograma. Trgovina životinjama treća je najvrednija ilegalna trgovina na svijetu i procjenjuje se da krijumčari na njima obrnu 10 milijardi dolara godišnje.

Koliko je krijumčarenje životinja uzelo maha u BiH govori i podatak da je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenula istragu o tom nelegalnom poslu. Istraga se vodi u saradnji s pravosudnim organima Rumunije. Podaci graničara govore da su, osim životinja, u posljednje vrijeme antikviteti i starine veoma česta roba krijumčara na kojoj se dobro zarađuje. Uglavnom se švercuju antikviteti od istorijskog značaja koji su ukradeni iz muzeja širom RS i BiH. Tokom decembra 2005. godine na graničnom prelazu Kostajnica u automobilu su pronađene vrijedne arheološke iskopine i antikviteti koji su ukradeni iz muzeja Srpske.

U vrijednom tovaru, između ostalog, nalazile su se četiri kubure kremenjače, dva buzdovana od gvožđa, buzdovan od mesinga ili bronze, 86 medalja - novčića većinom italijanskog porijekla sa likom pape, mala sjekira od jelenovog roga, tri medalje sa motivima 30 godina pobjede nad fašizmom, medalja rada i medalja sa Titovim likom. Bilo je tu i starih svijećnjaka, pepeljara od mesinga, slika vjerskog sadržaja, sjekira i vrhova kopalja iz prastarih vremena, ali i komada starog nakita. Samo tri godine kasnije na graničnom prelazu Novi Grad na ulazu u BiH, u vozilu bh. registarskih oznaka pronađeno je 38 metalnih novčića iz starijeg i 141 metalni novčić iz novijeg doba, 10 raznih medalja, osam ordena, metalni amblem sa dvoglavim orlom, te četiri metalne narukvice. Kod krijumčara su pronađene i tri stare kineske metalne novčanice, prsten sa gravurom lava, dva osmanlijska koplja, indijski nož za papir, sablja, kamena skulptura u obliku lika djevojke, lik ptice u pečenoj glini i 73 papirne novčanice u raznim apoenima. U decembru 2017. godine graničari su spriječili šverc 12 srebrnih poluga i 19 srebrnih starih novčića koje je u BiH švercovao državljanin Njemačke.

Predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama u BiH (CPKU) Dženan Jusufović kazao je da je šverc antikviteta kriminal “u bijelim rukavicama”, koji osiromašuje kulturno blago svake zemlje.

- Umjetnine krijumčare organizovane grupe i na tome dobro zarađuju. Švercuje se sve od umjetničkih slika do starih novčića. Imali smo slučaj da su kljove mamuta i dinosaurusa pronađene u BiH švercovane u Njemačku - kazao je Jusufović.

Dodao je da kriminalci često u umjetninama skrivaju svoje bogatstvo, a ne na računima. Prema njegovim riječima krijumčarenje umjetninama često prolazi, jer ljudi na to ne obraćaju pažnju i nemaju svijesti o vrijednosti umjetničkih djela i antikviteta. Istakao je da BiH još nije formirala komisiju da popiše šta sve nedostaje od kulturnog blaga, šta je pokradeno, da bi to moglo biti traženo i vraćeno. Prema njegovim riječima CPKU je formirao bazu u kojoj se nalaze podaci za više od 180 umjetničkih djela za kojima se traga. Među omiljenom, a nesvakidašnjom robom krijumčara nalaze se i razne tablete za potenciju, te ulja i arome za nargile. Tako su graničari u martu ove godine spriječili šverc 700 komada gela “kamagre”, koju je iz BiH pokušao da izveze državljanin Danske. Četiri godine ranije otkriveno je 350 tableta “kamagre” koju je u BiH krijumčar pokušao da unese u običnoj vrećici.

Zapljene Granične policije BiH su pokazale da se preko granice krijumčari sve i svašta i da švercerima nije važno šta preprodaju već samo da dobro zarade.

 Internet
Krijumčarene arheološke iskopine nerijetko se mogu pronaći u starinarnicama, ali se često nude na prodaju i putem interneta, na kojem se mogu naći i oglasi za prodaju životinja. Na društvenoj mreži “Fejsbuk” donedavno se u zatvorenim grupama otvoreno trgovalo novčićima i drugim predmetima od istorijskog značaja. Na internet oglasnicima u BiH mogu se pronaći razni oglasi za prodaju starina, ali i životinja. Na jednom njih korisnik iz Bihaća objavio je da prodaje mladunče bengalskog tigra po cijeni od 35.000 KM. Jedan Dobojlija je u avgustu postavio oglas da prodaje kraljevskog pitona za 320 KM.

Rat
Granična policija BiH u julu 2017. godine otkrila je krijumčarenje veće količine nesvakidašnjih noževa i municije i vojne opreme. Jedan Novozelanđanin, opremljen kao da je krenuo u rat, a ne na put za Dubai, pokušao je da se ukrca u avion na sarajevskom aerodromu. Tokom kontrole kod njega je pronađeno 24 bajoneta, redenik za municiju 7,9 milimetara i sanduk za nošenje rezervne cijevi za puškomitraljez.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )