FOTO: null

Iz Perua je krenula grupa naučnika-avanturista na putovanje do Uskršnjih ostrva i Čilea. Cilj te međunarodne ekipe jeste odavanje pošte ekspediciji „Kontiki“ jednog norveškog etnografa iz 1947. godine. On je tada plovio jedrilicom više hiljada kilometara

Tim istraživača iz različitih oblasti - avanturista, krenuo je iz peruanske luke Puerto de Kalao, nedaleko od Lime, najpre ka Uskršnjim ostrvima a zatim i do Čilea, na putovanje dugo 8.000 kilometara.

Očekuju se da ono traje oko četiri meseca. Sebe su nazvali ekspedicijom „Kontiki 2“.

Krenuli su sa dva velika splava, dužine i širine po sedam metara, sa kapacitetom po dvadesetoro ljudi.

Napravljeni su kao replike onih od pre 6.000 godina kada su tadašnji ljudi putovali njima od Južne Amerike do Polinezije.

Raspoloženje među posadom je dobro, tvrdi lekar, poreklom Rus. „Vođa ekspedicije Higraf je rekao da bi voleo ruskog lekara na splavu, pa sam tako poslao svoju prijavu. Pričali smo preko Skajpa da bi video koliko znam engleski jezik. Zatim sam poslao svoju prijavu Norveškom centru za pomorsku medicinu, oni su je potvrdili, pa sam tako postao deo ovog tima,“ objašnjava Boris Romanov, ruski lekar.

Glavni naučnik u timu je Sesilija Moricen, koja gaji velike nade od ishoda tog putovanja.

„Veoma smo ponosni što ćemo izvesti eksperiment u korišćenju isključivo obnovljive energije za naša istraživanja. Reč je o solarnoj energiji, nadam se da ćemo je imati dovoljno za prilično veliko istraživanje koje planiramo. Radićemo merenja celokupnog ekosistema u jugoistočnom delu Pacifika, od najsitnijih algi do najkrupnijih riba. Izučavaćemo okean da bismo videli kako na njega utiču klimatske promene“, rekla je Sesilija Moricen, šef naučnog tima.

Naučnicima je na raspolaganju sveža, pijaća voda i zalihe hrane, ali će se u velikoj meri pouzdati i u ulovljenu ribu.

Među njima je i jedan Čileanac koji je veći deo života proveo u Norveškoj. Ne krije svoje uzbuđenje zbog ekspedicije.

„Pokušaćemo nešto što do sada niko nije učinio, da se vratimo sa Uskršnjih ostrva u Valparaiso, u Čileu. Nadamo se da ćemo uspeti“, ističe Esteban Kontreras.

Ekspediciju „Kontiki 2“ čine istraživači iz Norveške, Perua, Novog Zelanda, Engleske, Rusije i Čilea, ukupno njih 14. Prva ekspedicija norveškog etnografa bila je pre šest decenija. Avanturisti se nadaju da će doći do Uskršnjih ostrva do sredine decembra, a u Čile bi stigli početkom marta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )