FOTO: null

Svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru na programu je noćas od jedan čas iza ponoći i od tada do 21. avgusta ovaj grad i događaji u njemu biće u centru svjetskih dešavanja.

U narednih nešto više od dvije sedmice sport će biti događaj "broj 1" u svijetu, a nakratko će se skrenuti pažnja svima sa ostalih teških tema i događaja koji se dešavaju širom svijeta. Brazil će ugostiti oko 10.500 sportista iz svih zemalja svijeta, a pored njih, u Riju se očekuju hiljade i hiljade navijača, turista, ali i najvažnijih svjetskih ličnosti koje će htjeti da prisustvuju najvećem sportskom događaju na planeti. Prvi put u istoriji svi oni će biti okupljeni na tlu Južne Amerike i u državi u kojoj se govori portugalski jezik. Do sada su se Igre 16 puta održavale u Evropi, šest puta u Sjevernoj Americi, tri puta u Aziji i dva puta u Australiji. Svečano otvaranje biće održano na jednom od najpoznatijih stadiona na svijetu, populanoj "Marakani", a do sada se u istoriji nikada nije desilo da svečana ceremonija bude održana na stadionu koji nije namijenjen takmičenjima u atletici. Na najpoznatiji stadion izaći će sve delegacije i većina takmičara koji nemaju obaveza na terenima toga dana kako se ne bi previše umorili jer sve dugo traje.

Nakon defilea reprezentacija uslijediće oficijalni dio otvaranja, gdje će se sportistima, ali i cijelom svijetu, obratiti zvaničnici Međunarodnog olimpijskog komiteta, kao i domaćini Igara. Naravno, biće i tradicionalno podizanje olimpijske zastave i paljenje olimpijske baklje, koja je od Grčke do Brazila prošla uz mnogo pompe i trebalo joj je više vremena da stigne nego što je to uobičajeno. Sve je počelo još 21. aprila u drevnoj Olimpiji, a plamen bi na "Marakani" trebalo da upali legendarni fudbaler Pele, ali još nije sto odsto sigurno da li će to biti on, a kao mogući kandidat spominje se i legendarni košarkaš Oskar Šmit. U  kulturno-umjetničkom dijelu ceremonije organizatori će kroz muzičko-scenski spektakl predstaviti Brazil, grad Rio de Žaneiro, a potom svoju tradiciju, istoriju, kulturu i običaje. Kao i prije četiri godine u Londonu, reditelj će biti Danijela Toma. Kreativni direktor je Fernando Meireleš, dok će u organizaciji učestvovati i najpoznatiji brazilski koreograf Debora Koker, koja je pripremila nastup za više od 6.000 volontera, umjetnika, glumaca i plesača. Nastupiće brojni brazilski pjevači, koji će kroz spoj tradicionalne i moderne muzike zabavljati publiku i gledaoce.

Inače, organizatori su raspolagali znatno skromnijim budžetom u odnosu na ceremoniju u Londonu 2012, ali nema sumnje da su pripremili spektakl. Dolazak na ceremoniju najavili su mnogi viđeniji ljudi iz svijeta političkog, kulturnog i javnog života, a biće dosta predsjednika država. Pored svečanosti otvaranja i zatvaranja Igara, na stadionu "Marakana" biće odigran fudbalski turnir, kao i završnica maratona. Najbolji atletičari okupiće se na Olimpijskom stadionu "Žoao Avelanž". Većina sportskih takmičenja biće održana u dijelu grada Bara da Tižuka, dok će ostatak biti smješten u tri zone grada domaćina: Plaža Kopakabana, pomenuta "Marakana" i Deodoro. U Riju će biti ukupno smještena 34 sportska borilišta, a još pet u ostalim gradovima: Sao Paulu, Belo Horizonteu, Salvadoru, Braziliji i Manausu. Sportisti će se na ovim borilištima nadmetati za neki od 306 kompleta medalja koje će biti dodijeljene za najbolje. Igrači će se takmičiti u 28 olimpijskih sportova, a od ovih igara tu su uključeni ragbi 7 i golf.

Olimpijsko selo

Za olimpijsko selo u Rio de Žaneiru se tvrdi da je najveće u istoriji. Cjelokupno područje nalazi se na površini od 185 hektara, a smješteno je u elitnom kraju grada Bara da Tižuka. Selo uključuje oko 80.000 stolica, 70.000 stolova, 29.000 madraca, 60.000 vješalica, 6.000 televizora i 10.000 pametnih telefona. U njemu se nalazi 48 zgrada koje imaju 9.460 soba i 17.700 ležaja. Svaki od apartmana koje će koristiti sportisti i članovi delegacija sastoji se od tri ili četiri spavaće sobe.

Barjaktari

Ceremonija svečanog otvaranja Olimpijskih igara oduvijek je bila prestižan događaj koji se direktno prenosi u svim zemljama svijeta. Posebnu čast na defileu reprezentacija imaju sportisti koji nose zastavu, a i ovaj put to će raditi velika imena iz raznih sportova. Najviše nosilaca zastava dolazi iz atletike, čak 24, a drugo mjesto drži plivanje sa 13 predstavnika. Srpsku trobojku nosiće reprezentativka u streljaštvu Ivana Maksimović-Anđušić, koja je u Londonu osvojila srebrnu medalju. Kod BiH ta čast pripala je atletičaru Amelu Tuki, a vaterpolista Josip Pavić će nositi hrvatsku zastavu. Od poznatijih imena barjaktari će biti Majkl Felps (SAD), Rafael Nadal (Španija), Luis Skola (Argentina), Endi Marej (V. Britanija), Karolina Voznijacki (Danska), Karol Bielecki (Poljska), Sergej Tetjuhin (Rusija). Zanimljivo je da zastavu Brazila nosi Žan Marke, koja se takmiči u modernom petoboju.

"Živite svoju strast"

Slogan Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru glasi "Viva sua paidžao", što u prevodu znači "Živite svoju strast". Zvanična maskota se zove Vinisijus, a u pitanju je sisar koji predstavlja brazilsku divljinu. Ime je dobila po muzičaru Vinisijusu de Moraešu.

Milijarde za organizaciju

Prema procjenama, organizacija Olimpijskih igara u Brazilu koštaće 10,24 milijarde evra. Od toga je oko 5,5 milijardi potrošeno na infrastrukturu, 1,5 milijardi na sportske terene, a 1,6 milijardi za operativne troškove. Brazilci su uložili oko 1,5 milijardi evra za izgradnju Olimpijskog parka u Riju.

Zanimljivosti

  • * Tokom Igara u Riju biće pripremljeno 11.000 obroka, na teniskom turniru biti korišćeno 25.000 loptica, a pored sportista učestvovaće i 315 konja.
  • * Renoviranje Rija uključivalo je 700 kilometara javnih mreža vodovoda, kanalizacije, drenaže, električne energije, gasa i telekomunikacija. Tu su i četiri kilometara tunela, 70 puteva i 17 biciklističkih staza.
  • * Za Olimpijske igre napravljeno je više od 200 kilometara sigurnosne ograde.
  • * Očekuje se da će kroz metro Rio de Žaneira dnevno prolaziti 230.000 ljudi.
  • * U prodaju će biti pušteno ukupno 7,5 miliona karata, a prosječna cijena karte iznosi 40 evra.
  • * Preko 450.000 kondoma biće podijeljeno olimpijcima u Riju, što je tri puta više nego prije četiri godine u Londonu. Svaki sportista će dobiti po 45.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )