FOTO: null

Diplomirani ekonomista, Dragana Antonić iz Zagona, pronašla je zanimljiv i kreativni hobi -izrada dekorativnih predmeta od polimerne gline.

U želji da se nečim zanima, s obzirom da nije zaposlena, Dragana je počela raditi sa polimernom glinom. Ja sam, inače, vrlo kreativni diplomirani ekonomista, kaže u šali Dragana, ali s obzirom da od ekonomije posla i koristi  nema, a od dekoracije ima, odlučila sam da se počnem baviti ovim poslom. Za ovu vrstu materijala sam saznala iz novina, jer se od njega može praviti i nakit, ogrlice, narukvice, minđuše, međutim, učinilo mi se korisnijim i praktičnijim da dekorišem dječije escajge i šoljice, objašnjava Dragana. Prvu kašičicu sam, naravno, napravila za svoju osamnaestomjesečnu bebu, kaže ova mlada žena koja pored svakodnevnih majčinskih obaveza nađe vremena i za svoj hobi.

Polimerna glina, jako je mekana, slična plastelinu, i samim tim pogodna za oblikovanje. Kada odabere motiv koji želi da napravi, najprije ga nacrta na papiru. A s obzirom na talenat  koji posjeduje za crtanje, to joj predstavlja najlakši dio ovog  posla.

Zatim na raširenim novinama glinenu masu razvlačim oklagijom, na debljinu oko 1 cm. Skalpelom prethodno oblikujem predmete  u željenu formu. Kad se završi oblikovanje, slijedi pečenje gline u rerni na 110 stepeni.

Iako ovaj posao naočigled izgleda jednostavan i lak,samo za izradu jedne šoljice, na primjer, treba najmanje 2 sata vremena. Kada  oslikane šarice na šoljama, nakon procesa pečenja otvrdnu, sasvim normalno se operu toplom vodom i predmeti su već spremni  za upotrebu, objašnjava nam Dragana.

U svemu mi maksimalno pomaže suprug Aleksandar, na čiji prijedog je i nastala  kreativna radionica “Bubamara”, u kojoj izrađujem svoje dekorativne predmete od polimerne gline.Naravno pored dekorativne vrijednosti, Draganini ukrasni predmeti od gline mogu biti lijep poklon za rođendan i osim ukrasne imaju i praktičnu upotrebnu vrijednost, što  im daje posebnu čar.

Tek od skorijeg vremena  krenula sam sa nekim vidom prodaje, sve dosad sam radove poklanjala, uglavnom djeci svojih prijatelja. Odnedavno svaki izrađeni predmet fotografišem  i postavljam na svoju fejsbuk stranicu. Iznenađena sam brojem zainteresovanih ljudi koji mi svakodnevno šalju poruke i raspituju se kako i na koji način mogu doći do mojih proizvoda.To mi daje podsticaj da se u još većoj mjeri posvetim ovom poslu, kaže ova mlada kreativka.

Uporna sam, i vjerujem da ću kvalitetom istrajati, jer vidim da su već mnogi  počeli da me kopiraju, ali to me ne zabrinjava, jer svaki moj izrađeni predmet je unikat i ima već sve karakteristike prepoznatljivosti, kaže Dragana na kraju razgovora za InfoBijeljina.  

Piše : Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )