FOTO: null

Pečena ili kuvana dunja preporučuje se anemičnim osobama, a pomaže i kod upale želudačne i crevne sluzokože. Čaj od sjemenki smiruje, pomaže kod nesanice i pročišćava dah.

Od oktobra do decembra širi se opojan miris dunje, voćke zlatnožute boje. Ona je oporog ukusa, ali zato pravi rudnik hranljivih sastojaka, zbog čega je kod starih naroda bila nevjerovatno cijenjena. Smatrali su je simbolom plodnosti, pa su je jeli i mladenci uoči vjenčanja. Francuzi vijekovima prave sir od dunje, kuvaju plodove dok ne očvrsnu da se sijeku nožem, a Јovanka Orleanka je posebno voljela ovaj specijalitet. Stari Rimljani su iz dunje izvlačili eterična ulja i proizvodili parfeme.

Potiče iz Irana i Anadolije, a samonikla vrsta u srednjoj Evropi naziva se "sidonijska kruška". Obiluje vitaminom C, kao i karotenom (provitamin A), vitaminima B1, B2 i B3, bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom. Sadrži proteine, ugljene hidrate, celulozu, tanine i pektine, a malo kalorija i masti.

Sjemenke imaju 15 posto ulja i mnogo dragocjenog sastojka amigdalina (vitamin B17), koji ima antikancerogeno dejstvo. Bogate su mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Kod dunje su ljekoviti plodovi, listovi i sjeme, od ploda se pravi sok i sirup koji reguliše rad crijeva i sprečava infektivne bolesti. Sok ukuvan sa jednakom količinom šećera, liječi kašalj, astmu i akutnu dijareju. Pečena ili kuvana dunja se preporučuje kod upale želudačne i crijevne sluzokože, i anemije. Čaj od sjemenki smiruje, otklanja nesanicu i loš dah. Svježe voće služi za pripremu kompota, marmelada i voćnih kašica ili odlično se slaže sa pečenim mesom.


PREPARAT PROTIV BORA

Narodni ljekari preporučuju efikasan preparat protiv bora: kašičica sjemenki dunje se sitno isjecka, istuca u avanu i prelije sa dvije kašičice ključale vode. Smjesa se promiješa i ostavi deset minuta da odstoji, a njome se mažu lice, vrat, ruke, ispucale usne. To bi trebalo raditi redovno da bi se bore ublažile. Losion za njegu se priprema tako što se 200 g dunjine kore drži dvije nedjelje u 3 dl jake rakije, najbolje komovice, a zatim se to procijedi, sipa u tri bočice i hermetički zatvori. Time se lice maže dva puta dnevno.


ČAЈ ZA GRLO I PLUĆA

Dunju dobro operite, očistite, presijecite na četiri dijela. Odstraniti sjemenke i tvrdi dio oko njih, a mesnati isijecite na listiće i stavite u litar vrele vode. Kuvajte na umjerenoj temperaturi 15 - 20 minuta, ostavite da se ohladi. Procijedite i pijte u malim gutljajima tokom dana. Čaj pomaže kod disajnih tegoba, kašlja, promuklosti i bronhitisa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )