FOTO: null

Nadaleko poznato po vodopadu, za koji kažu da je među 12 najlepših na svetu, Jajce je sve zanimljivije turistima.

Plivski vodopad nastao je, kažu, pre 50.000 godina i još uvek je jednako lep i veličanstven, a poseban je i po tome što je među retkima u svetu koji se nalaze u centru grada.

Prirodna lepota od koje zastaje dah, različiti kulturni i sportski događaji i odlična smeštajna ponuda čine da Jajce bude jedan od posećenijih gradova u BiH.

Trend rasta broja turista koji je započeo posebno u protekloj godini nastavljen je i u ovoj.

Potvrdio je ovo Dragan Glavaš, radnik Agencije za kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, i objasnio da najviše turista dolazi videti vodopad za koji u Jajcu kažu da je simbol BiH I, naravno, Jajca.

- Turisti odlaze i na tvrđavu, žele videti i podzemnu crkvu ili katakombu, zatim zgradu AVNOJ, Hram boga Mitrasa i mnoge druge spomenike - kazao je Glavaš.

Jajce ima 28 nacionalnih spomenika a iz Agencije za kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca kažu da se priprema i nova kandidatura za UNESCO, te tako s optimizmom gledaju u budućnost.

Osim skokova s vodopada, koji su atrakcija u svetu, u Jajcu se se svake godine održavaju i pozorišne igre BiH, koje poseti velik broj gostiju, a značajan je i Sajam turizma i eko proizvoda.

Kraljevski grad posjećuju gosti iz svih delova sveta. Najviše je, onih iz BiH i zemalja u komšiluku, mada dolaze i Evropljani ali i turisti iz celoga sveta, a značajno je povećanje broja gostiju s Bliskog istoka.

- Nažalost, oni se ovde najčešće zadrže samo jedan dan. Trudimo se da taj boravak produžimo i zadržimo turiste duže – kažu sagovornici.

I hotelska ponuda u Jajcu je dobra, te se ovaj grad može pohvaliti gotovo svim vrstama smeštajne ponude - od privatnih kuća, motela i hotela - turisti imaju veliki izbor.

Tvrđava u Jajcu

Tvrđava - kastel, citadela nalazi se u sklopu srednovjekovnog kompleksa grada Jajca, na nadmorskoj visini od 470 metara. Tvrđava ima oblik nepravilnog četverougla, koji je uslovljen konfiguracijom zemljišta.

Njen obim je 260 metara, a površina 4.800 kvadratnih metara. Unutar zidova je bunar koji se i danas nalazi na istom mestu.

Pretpostavlja se da je tvrđava postojala već u 13. veku. Pojedini arhitektonski ostaci nađeni unutar tvrđave ili unutar srednjovekovnih zidova grada, ukazuju da je ovde, polovinom 15. veka građena palača. Tvrđava je tokom nekoliko vekova građena, popravljana i adaptirana.

Na sjeverozapadnom i jugoistočnom uglu tvrđave su dva jaka četverostrana tornja, a pretpostavlja se da je jedan toranj bio i na severoistočnom uglu. Prvobitni se ulaz u tvrđavu nalazi na zapadnoj strani. Na jugozapadnom delu tvrđave nalazi se portal sa kraljevskim grbom.

Nastanak portala može se datirati u vremenski okvir, od druge vladavine kralja Tvrtka II do vladavine kralja Stjepana Tomaševića, koji definitivno preseljava dvor u Jajce. Po oblikovanju portala sa kraljevskim grbom u duhu kasne gotike, veoma je sličan portalu sa tvrđave Bobovac.

U periodu osmanske vladavine grade se potporni, da bi se ojačali zidovi tvrđave. Unutar zidova tvrđave nalazila se džamija i barutana.

Krajem 18. ili početkom 19. veka na tvrđavi se izgrađuju puškarnice, otvaraju se druga vrata istočno od kraljevskih, dok je kraljevski portal zazidan. U doba austrougarske vladavine, pored barutane sagrađen je rezervoar za vodu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )