FOTO: glassrpske

NjUJORK - Povodom 75. rođendana pisca Stivena Kinga 21. septembra, 35 svjetskih izdavača na više od 20 jezika objavilo je monografiju “Stiven King - Kompletno istraživanje njegovog rada, života i uticaja”, autora Beva Vinsenta.

Vinsent, vrhunski poznavalac Kingovog opusa i njegov prijatelj, stručno i detaljno progovara o autorovim počecima, književnim uspjesima i ličnim nevoljama, koje su u velikoj mjeri oblikovali njegovo stvaralaštvo.
 
Autor monografije zaviruje u radionicu jednog od najpopularnijih pisaca današnjice i otkriva šta je Kinga nadahnulo za pisanje neke priče ili romana, koje ekranizacije svojih djela voli, a kojih se odriče, zašto voli bejzbol i bostonske Red Sokse, koje su se priče otele njegovoj kontroli i napisale se same, te koja je pjesma najsnažnije inspirisala njegovo stvaralaštvo.
 
Uz više od 400 fotografija iz porodičnog albuma te naslovnice prvih izdanja njegovih djela,  ova monografija je i priča o kulturi koja je stvorila Kingova djela. Neki vjeruju da je moguće upoznati pisca pažljivim čitanjem njegovog opusa. Drugi misle da se književna djela najbolje razumiju ako se znaju pojedinosti iz piščevog života. Monografija Beva Vinsenta koristi oba pristupa. Autor nudi hronološki prikaz svih aspekata Kingovog života i književnog djela sa mnoštvom detalja koji široj javnosti otkrivaju nepoznate elemente.
 
- Moglo bi zvučati kao priča da je King jednom sreo barmena po imenu Gradi u praznom hotelu u Koloradu ili da je proslavljeni autor pomogao svojoj kćerki da zakopa mačku u obližnjem groblju za kućne ljubimce nakon što je nastradala na putu. Kingova magija dolazi od njegove sposobnosti da se oslanja na lično iskustvo i svakodnevne životne događaje, a zatim ih izokrene u nešto užasno i strašno - rekao je Vinsent.
 
U knjizi upoznajemo Kinga kao istinskog književnog inovatora, kao filmsku zvijezdu, kao navijača i sportskog novinara, scenaristu, režisera i muzičara, a ne samo velemajstora horora.
 
Takođe, monografija je puna vrijednih fotografija, ilustracija i faksimila, što joj daje dodatnu vrijednost. Ilustracije se kreću od onih već poznatih do nikad viđenih, sa stranicama scenarija, starim kartama fiktivnog grada Derija i stranicama iz preslikanih rukopisa, a uključuju fotografije Kingove porodice. Sve je to dizajnerski predstavljeno poput albuma sa slikama, svojevrsnog spomenara, što će privući i širu publiku.
 
Knjiga daje mnoge fascinantne uvide i pomaže u redefinisanju čitalačkog odnosa prema Kingu. Poslastica je ne samo za vojsku Kingovih obožavalaca koji se nazivaju “Stalni čitaoci” nego i za sve ostale, one koji se tek upoznaju sa Kingom, kao i one koji se sa njim povremeno druže već pedesetak godina.
 
Region

Što se tiče regiona, jedino izdanje ove studije o kralju horora moguće je naći kod hrvatskog izdavača “Lumen” u prevodu Marka Marasa.
 
Urednica “Lumena” Miroslava Vučić kaže da je ovo kapitalno djelo za sve ljubitelje Kingovog rada.
 
- Gotovo pola vijeka od objavljivanja romana “Keri”, obilježavajući svoj 75. rođendan, King ostaje književni majstor bez premca. Otvaranje duše pred vojskom svojih čitaoca čini ovu monografiju dragocjenim darom svima koji Kinga strastveno čitaju, ali i onima koji tek treba da postanu njegovi čitaoci - rekla je  Vučićeva.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )