FOTO: null

Duško Marjanović (47) i Jasna Begić (58) iz Brezičana uhapšeni su na pravoslavnom groblju u Omarskoj nakon što su zatečeni da sa grobova nedavno sahranjenih osoba kradu sve ono što se po narodnim običajima ostavlja na krstu: peškire, marame, cvijeće i alk

Osumnjičeni za ovu nesvakidašnju krađu lišeni su slobode  u četvrtak oko 11.30 časova kada ih je policija zatekla na mjestu izvršenja krivičnog djela.

Izvor blizak istrazi kazao je da su osumnjičeni krali tako što su nekoliko dana poslije sahrane neke osobe dolazili na groblje i krali lako prenosive predmete koje su pronalazili na grobu.

- Ukradenu robu odnosili su kući, gdje su je krili, a potom  prodavali na pijacama i buvljacima - kazao je izvor "Glasa Srpske".

U Centru javne bezbjednosti Prijedor, navodeći inicijale, rekli su da se osumnjičeni terete da su od oktobra 2015. godine do momenta hapšenja na osam grobalja u Prijedoru počinili 27 krađa.

- Pretresom objekata koje koriste osumnjičeni policija je pronašla i oduzela 214 peškira, 14 muških košulja i 10 ženskih marama - kazali su u prijedorskoj policiji.

Dodali su da će protiv osumnjičenih Okružnom tužilaštvu Banjaluka biti podnesen izvještaj zbog krađe. Marjanović i Begićeva su nakon saslušanja pušteni na slobodu.

Da su se slične krađe dešavale i ranije govori podatak da je u martu prošle godine iz jedne grobnice na seoskom groblju u Hrvaćanima kod Laktaša ukraden nakit i novac. Tada je uhapšen Nevenko Todorović iz Laktaša zbog sumnje da je sa Radom Radulovićem iz Banjaluke počinio ovu krađu.

Pljačkaši su grobnicu otvorili kao u kultnom filmu "Maratonci trče počasni krug", ali za razliku od filmskih likova Lakija i Bilija, oni nisu krali sanduke nego novac i nakit koje je stavljen pored pokojnika. Mještani ovog sela tada su rekli da su lopovi obili sanduk žene romske nacionalnosti jer su vjerovatno znali da se po njihovom običaju uz pokojnika stavlja sve što su imali. Sahranjena žena poticala je iz imućne porodice.

Bizarne krađe

Koliko su bizarne krađe u posljednjih nekoliko godina postale sve učestalije svjedoče i podaci. Tako je u Gradišci ukraden automobil sa klocni, u Tesliću magarac koji je pasao pored puta, te kiosk sa autobuske stanice u Bileći. Jedna od sličnih krađa dogodila se i u Banjaluci kada su se dvojica provalnika, nakon što su demolirali jednu roštiljnicu, vratili i od radnika oteli dvije porcije ćevapa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )