FOTO: null

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik izjavio je na obilježavanju 20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva da je Srbima onemogućeno da ostanu u tom gradu.

"Gnusna je laž da je neko iz rukovodstva pozvao Srbe da izađu, čak je bio formiran odbor za ostanak i Srbi su samo tražili da se Sarajevo transformiše u više malih opština za svaku nacionalnu zajednicu i to bi bilo dovoljno u to vrijeme", rekao je Krajišnik novinarima u Bijeljini, gdje se danas obilježava 20 godina od egzodusa. 

On je rekao da je o pitanju zašto Srbi nisu ostali drugačije govoriti danas, ali da je u to vrijeme bilo puno nepovjerenja, nepoznanica i da je emotivno bilo vrlo teško da se ostane u okruženju kao manjina. 

"Ostaće uvijek dilema da li je trebalo otići ili ostati, sigurno da je velika šteta što smo otišli, ali su se mnoge stvari morale desiti, pa i to", rekao je Krajišnik. 

Prema njegovim riječima, Srbi iz Sarajeva dali su veliki doprinos stvaranju Republike Srpske. 

"Da je druga strana bila pametna, trebalo je da prihvati rješenje kao što je u Dejtonu bilo dogovoreno, da Sarajevo bude distrikt, što bi bila najčvršća kopča za BiH, ovako, svi se čude zbog čega se klima BiH, klima se zbog toga što danas tu nema Srba ni za lijeka da se traže", naglasio je Krajišnik. 

Danas, 20 godina nakon egzodusa, on kaže da je to događaj koji je sigurno težak trenutak u istoriji Srba kada su ljudi koji su dočekali slobodu morali da napuste ognjišta. 

Služenjem Svete arhijerejske liturgije u Manastiru Svete Petke u Bijeljini počelo je obilježavanje 20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva koje se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )