FOTO: null

Banjaluka - Savez nezavisnih socijaldemokrata ostvario je ubjedljivu pobjedu u Republici Srpskoj. Za srpskog člana Predsjedništva BiH izabran je Milorad Dodik, Željka Cvijanović je novi predsjednik Srpske, a sam SNSD osvojio je oko 32 odsto glasova za NSRS, što im omogućava da zajedno sa svojim koalicionim partnerima naprave komotnu skupštinsku većinu.

Po riječima sagovornika “Glasa Srpske” ovakav ishod mogao bi da označi i kraj postojanja Saveza za pobjedu.

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je zadovoljan rezultatima koje je ostvarila koalicija SNSD-DNS-SP, te istakao da su i ovi izbori pokazali kako SNSD ima najbolju infrastrukturu u Srpskoj.

- SNSD ima najbolju strukturu, jer je na svakom biračkom mjestu imao posmatrača i zato smo u prošloj noći precizno pratili podatke, za razliku od ostalih političkih partija - rekao je Dodik.

Zadovoljstvo izbornim rezultatom izrazili su i u DNS-u i SP-u, navodeći da su očekivali da i na ovim izborima dobiju povjerenje građana.

- Kada se uporede ovi rezultati sa onima koji su ostvareni 2014. godine, došlo je do rasta podrške biračkog tijela od oko 60 odsto - pohvalio se predsjednik SP-a Petar Đokić.

S druge strane, iz PDP-a su rekli da ne mogu prihvatiti ovakav izborni rezultat, te istakli da će zahtijevati novo, ručno brojanje glasova.

- PDP je na ovim izborima osvojio više od 60.000 glasova za poslanike u NSRS i više od 75.000 glasova za Parlament BiH, što nam daje za pravo da tražimo da ponovo budu prebrojani glasovi za ključne funkcije - objasnio je Borenović.

Prema riječima politikologa Vojislava Savića ovakvi rezultati vladajuće koalicije su za njega više nego očekivani, jer se i ovog puta pokazalo da ova stranka ima najbolju infrastrukturu, ali i partijsku disciplinu.

- Ne može se na rezultate uticati deset dana pred izbore, jer birači već tada znaju za koga će glasati. Mislim da su građani Srpske kaznili kandidate i politiku Saveza za pobjedu za ono što su činili, ali i ne činili na nivou BiH. Zbog toga ne treba da bude čudan pad SDS-a. Unutar ovog saveza, nakon izbora 2014. godine, nisu postignuti najbolji dogovori zbog sujeta pojedinaca. Od tada, pa do danas proces raspada ovog saveza je konstantan i u narednih nekoliko mjeseci će se sigurno pokazati koliko je SzP bio truo iznutra - kazao je za “Glas Srpske” Savić.

Viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Borislav Vukojević kaže da ga nisu iznenadili rezultati ovih izbora, ali jeste razlika u glasovima izmeću dva suprotstavljena politička bloka.

- Očekivao sam da ova borba bude daleko neizvjesnija i da će foto-finiš odlučivati o pobjedniku. Do toga, međutim, nije došlo, jer se već nakon 50 odsto prebrojanih glasova znao konačni pobjednik - istakao je Vukojević.

Objašnjavajući ovako ubjedljivu pobjedu trenutno vladajuće koalicije na nivou Srpske, Vukojević smatra da se može povući paralela između ovih i izbora u Srbiji.

- SNS i Aleksandar Vučić imaju moćnu glasačku mašineriju, koja je na neki način interesno uslovljena da glasa. Tako je i Srpskoj. Nije bitna ideologija. Glasači su, mogu slobodno to reći, tek neka vrsta klijenata - smatra Vukojević, navodeći da je Milorad Dodik vjerovatno jedini političar u BiH koji dobija glasove na svoje ime.

Na izborima u RS, ali i BiH, uvjeren je Vukojević, ne pobjeđuju nikakve inovativne kampanje ili ideologije, nego stranačka infrastruktura i disciplinovano glasačko tijelo, koje će glasati, bez obzira na to šta se u državi dešavalo.

- U SzP-u su zanemarili tu infrastrukturnu izgradnju, što ih je sada i koštalo - kategoričan je Vukojević.

Prema njegovim riječima, opozicione stranke, ovakve kakve trenutno jesu, ne mogu ništa promijeniti ni za četiri, a kamoli za dvije godine na lokalnim izborima, jer, kako je pojasnio, na terenu gdje je nacionalna politika dominantna i interesne koalicije u prvom planu, SDS i PDP nemaju šta da traže.

- Pogriješili su što su se pokušali boriti istim sredstvima koje je SNSD koristio. Mislim da im je greška bila i to što su se previše oslonili na pokret “Pravda za Davida”. Očekivali su da će od njih dobiti daleko veći broj glasova, da će svi iz ovog pokreta glasati za opoziciju, ali to nije bilo realno - kaže Vukojević i dodaje da je opozicija sve vrijeme svoju strategiju gradila na stvarima nad kojima nisu imali potpunu kontrolu.

DNS drži ključ
Ključ formiranja nove vlasti u Republici Srpskoj drži DNS, koji bi to mogao iskoristiti da bi njihov kandidat dobio premijersku poziciju.

- SNSD i SP imaju negdje oko 40 odsto glasova i bez njih neće moći formirati novu vlast. Da li će u DNS-u iskoristiti ovu činjenicu, ostaje da se vidi. Oni u rukama drže moćan ucjenjivački kapital. Ukoliko bi se oni priključili SDS-u, PDP-u i NDP-u, mogla bi se sastaviti i ova većina. Mislim da je ovo jedina dilema ovih izbora u Srpskoj. Sve ostalo je jasno. DNS sa ovim izbornim rezultatom može da traži mnogo više nego što je do sada imao. Oni će to vjerovatno i tražiti od SNSD-a, jer drže ključ nove skupštinske većine u NSRS - kaže Vukojević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )