FOTO: null

Za krah Bobar banke nije kriva Agencija za bankarstvo Republike Srpske već menadžment banke, tvrdi direktor Nove banke Milan Radović. On smatra da likvidacijom Bobar banke neće doći do pada drugih banaka i da je bankarski sektor BiH stabilan.

Republika Srpska je vlasnik 20 odsto kapitala u Bobar banci, ali politički vrh ipak ćuti. Direktor Nove banke nije želio da to komentariše, ali ipak je istakao sljedeću činjenicu:

"Ipak direktor Agencije je lice koje se politički postavlja, ali poznavajući kolege koje rade u Agenciji ne bi trebali da oni snose neku odgovornost", smatra Radović.

Radović tvrdi da je ključna odgovornost na menadžmentu banke.

"Ne odlučuje agencija kome vi dajete kredite, postoji kreditni odbor. Ja mislim da je nastao problem zbog vlasništva banke u nekoliko osoba, ali dominantna je bila jedna osoba i ono što se desilo su određeni krediti povezanim licima koji nisu vraćani banci", rekao je Radović.

Svi depoziti do 50.000 KM su obuhvaćeni Agencijom za osiguranje depozita i to je sigurna naplata, što je potvrdila i Agencija za bankarstvo, rekao je direktor Nove banke.

"Ta sredstva će biti dostavljena preko Uni kredit banke i ta će se isplata sigurno desiti, tako da je taj dio riješen. Što se tiče drugih deponenata, zavisi od kvaliteta aktive. Mislim da je oko 160 miliona maraka bilo kredita koje treba da se naplati i ukoliko se naplate 70 odsto, vjerovatno će naplaćivati i deponenti. 50 miliona KM je banka imala kapitala, znači prvo banka gubi kapital, što nije dobro", objašnjava Radović.

Bankarski sektor BiH je stabilan i likvidacijom Bobar banke neće doći do pada drugih banaka, smatra Radović. On dodaje da je Bobar banka samo 4 posto tržišta Republike Srpske što je mali procenat. Ostale banke imaju niz garancija i obaveznu rezervu tako da ne bi trebalo da dođe do problema, naglasio je Radović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )