FOTO: null

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH utvrdiće koja količina baznog ulja je nezakonito prodavana kao evrodizel kako bi bile plaćene dažbine od 0,55 KM po litru derivata, rečeno je danas u ovoj upravi.

Portparol UIO Ratko Kovačević rekao je novinarima da je Uprava po zahtjevu MUP-a Republike Srpske izdala naloge za kontrolu dva obveznika iz Banjaluke koji imaju prodajna mjesta u više gradova u Republici Srpskoj i BiH. 

"UIO će kontrolisati obveznike zbog uvoza baznih ulja i njihove upotrebe, odnosno trebalo bi da bude utvrđeno da li je određena količina prodavana kao dizel gorivo", rekao je Kovačević, koji nije naveo o kojim obveznicima je riječ. 

On je napomenio da je prodaja baznih ulja kao dizel goriva suprotna zakonu i dodao da će biti uvrđeno koliko je oštećen budžet BiH. 

Kovačević kaže da carinici UIO nisu učestvovali u navedenim nezakonitim radnjama. 

On je naglasio da su u prošloj i ovoj godini počele kontrole svih obveznika koji se bave uvozom baznih ulja i biodizela, jer je povećan uvoz ovih derivara. 

"Do sada je sačinjeno 40 izvještaja, a UIO će do kraja ovog mjeseca imati konkretne podatke", rekao je Kovačević. 

Pripadnici MUP-a Republike Srpske uhapsili su 13 lica osumnjičenih za organizovan uvoz baznog ulja, kojem su dodavali aditive i prodavali ga kao evrodizel, iako taj proizvod nije zadovoljavao tehničke norme dizel goriva, niti ekološke standarde. 

Istragom je utvrđeno da su pripadnici organizovane kriminalne grupe time ostvarivali nezakonitu imovinsku korist od 30.000 KM po jednoj cisterni goriva, a njihovim nezakonitim radnjama za velike iznose oštećen je budžet i svi građani BiH, te pričinjena šteta vlasnicima automobila, jer ovo gorivo šteti motorima. 

Srna nezvanično saznaje da su među uhapšenima Milan Radovanović /37/ i Siniša Straživuk /48/ iz Banjaluke, Josip Skoko /30/ iz Gradiške, LJuban Stošljević /35/ iz Novog Grada, Dragan Milovanović /66/ iz Bijeljine i Mirsad Okić. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )